SPESIALGLIMT

Bjørn Bagges favoritt. Skrevet på skinn i 1661.

Det vakreste diplomet

Spesialsamlingenes vakreste diplom forteller om regningen for en krig i Norge. Baroniet i Rosendal hører også med i fortellingen.

Publisert Sist oppdatert

SPESIALGLIMT

Hver fredag presenterer de forskjellige delene av Spesialsamlingene, nemlig Manuskript- og librarsamlingen, Billedsamlingen, Skeivt arkiv og Språksamlingene, godbiter fra samlingenes spennende og varierte materiale i form av tekst, bilder og film.

På 1650-tallet var det igjen krig mellom kongerikene i Norden. Denne gangen gikk det skikkelig dårlig for Danmark-Norge. En stund kunne det se ut som Trondheim skulle bli en svensk by. I Universitetsbibliotekets spesialsamlinger finner vi et brev skrevet på skinn som forteller en bit av denne historien. Universitetsbibliotekar Bjørn-Arvid Bagge mener dessuten det er samlingenes vakreste skinnbrev, eller diplom som det kalles. Se videoen der også Baroniet i Rosendal også hører med.

Pergament diplom fra 16. oktober 1661: Kong Fredrik III godkjenner sluttregnskapet for mellomværendet mellom han og Ludvig Rosenkrantz til Hattaberg, den kongelige krigskommisær nordenfjells, i forbindelse med gjenerobringen av Trondhjem len og felttoget nordenfjells i årene 1658 til 1660.
Powered by Labrador CMS