SPESIALGLIMT

Collage av et fotografi av Knud Knudsen, en illustrasjon laget av Frode Skaren til Balholm, og et foto av fruktdrikken «Sprudlande Margaret» i et glass på 17.mai.

Bilder, bobler og fjellklatring

Billedsamlingens bilder reiser mange uante veier, slik som fiskebæreren gjorde på sitt kronglete og verdensutforskende vis, eller andre motiv vi kan finne i bøker, på plateomslag, suvenirer mm. Men det er uvant kost - bokstavelig talt - å finne de på vinmonopolet...

Publisert Sist oppdatert

SPESIALGLIMT

Hver fredag presenterer de forskjellige delene av Spesialsamlingene, nemlig Manuskript- og librarsamlingen, Billedsamlingen, Skeivt arkiv og Språksamlingene, godbiter fra samlingenes spennende og varierte materiale i form av tekst, bilder og film.

Vi åpner en flaske Balholm Sprudlande Margaret, en alkoholfri økologisk fruktdrikk av eple og rabarbra, ser på etiketten, og funderer over sammenhengen mellom smak og emballasje, samt litt av bakgrunnshistorien. Kan det finnes noen relevante assosiasjoner?

Flaskens etikett viser en grafisk illustrasjon av en kvinne iført skjørt, jakke og hatt, med et tau rundt skulderen og en slags klatrehakke eller isøks i hånden. Tittelen er «Sprudlande Margaret», og etiketten tilegner drikken til Margaret Sophia Green, en engelsk fjellpioner som klatret på de høyeste toppene i Jotunheimen på 1800-tallet iført langt skjørt. Hun giftet seg med hotelleier Knut Kvikne i Balestrand, men døde av tuberkulose i relativt ung alder noen få år senere.

Illustrasjonen tar utgangspunkt i Knud Knudsens fotografi av Margaret Green. Illustrasjon: Frode Skaren/byHands, formgivning: Olssøn Barbieri.
Serien med tre forskjellige flasker Balholm fruktvin vant gull for pakningsdesign drikkevarer i 2017. Illustrasjon: Frode Skaren/byHands, formgivning: Olssøn Barbieri.
Musserende fruktdrikke i glass på en sommerlig 17. mai. Blandingen av eple og rabarbra er frisk og gir en vinaktig dybde til smaken. Foto: Olaf Knarvik.

Flaskens formgivning, som før øvrig var med å vinne gull for beste pakningsdesign i kategorien drikkevarer i 2017, er sentrert rundt motivet av Margaret Green. Opphavet til illustrasjonen er et originalfotografi tatt av Knud Knudsen på en 16x22 cm stor glassplate, som finnes på UBs Billedsamling. Det er et av flere motiv av fjellklatrere Knudsen tok rundt 1890 på en av sine mange reiser fra Bergen, se i billedkarusellene herunder. Her ses to oppstilte gruppebilder tatt av Margaret sammen med klatrefølget. Andre bilder viser den samme gjengen på vei oppover en bratt fjellside.

Opbrud til tindebestigning, Skjolden, Sogn datert rundt 1890. Bildet viser t.h. Thorgeir Sulheim, eier av Eide gård som sees i bakgrunnen, Margaret Sophia Green og Halvor Halvorsen. Foto: Knud Knudsen, Billedsamlingen, Universitetsbiblioteket. (ubb-kk-1622-08303)
Opbrud til tindebestigning i Norge. Samme motiv og personer som på forrige bilde, med små forandringer. Dette bildet er tatt med et større kamera og finnes på den originale glassplaten i størrelsen 21x27 cm. Foto: Knud Knudsen, Billedsamlingen, Universitetsbiblioteket. (ubb-kk-2127-1091)

Smaken er i hvert fall overraskende god i seg selv, og kan være en alkoholfri erstatning for musserende varer på en dag som 17. mai, en konfirmasjon eller en fest. 20 % rabarbra gir dybde til smaken, og gjerne en viss lengde. Vinanmelder Ingvild Tennfjord fremhever kremet munnfølelse, lang ettersmak, og løfter den helt øverst i teten blant alkofrie drikker til helg og fest. Gode karakterer fikk den også av aperitif, med sjømat og sushi nevnt som bruksområde. Kunne den vært en anelse tørrere? Det ville kanskje vært litt mer i samsvar med den alvorlige 1800-talls-minen som preger ansiktet til Margaret Green både på fotografiet, og på den abstraherte illustrasjonen. Men på den andre siden: hvor tørt og alvorlig skal det være til fest?

Tindebestigning i Norge. Margaret Sophia Green, Hallvor Halvorsen og Torgeir Sulheim under fjellklatring ved Lustrafjorden i Sogn, datert rundt 1890. Foto: Knud Knudsen, Billedsamlingen, Universitetsbiblioteket. (ubb-kk-2127-1090)
Tindebestigning i Norge. Margaret Sophia Green, Hallvor Halvorsen og Torgeir Sulheim under fjellklatring ved Lustrafjorden i Sogn, datert rundt 1890. Foto: Knud Knudsen, Billedsamlingen, Universitetsbiblioteket. (ubb-kk-1622-08304)
Tindebestigning i Norge. En annen variant av samme motiv som de forrige. Margaret Sophia Green, Hallvor Halvorsen og Torgeir Sulheim under fjellklatring ved Lustrafjorden i Sogn, datert rundt 1890. Foto: Knud Knudsen, Billedsamlingen, Universitetsbiblioteket. (ubb-kk-2127-1090)

Flere fotografier av fjellklatring i gamle dager finnes på marcus.uib.no

Powered by Labrador CMS