SPESIALGLIMT

En liten legebok utgitt i 1778 av Det nyttige selskapet prøvde å gi godt råd om all slags sykdommer, men du verden for noen råd! Se universitetsbibliotekar Bjørn-Arvid Bagge fortelle om boken som finnes i Spesialsamlingene ved Universitetsbiblioteket i Bergen.

Ikke prøv dette hjemme!

Om en liten legebok fra 1778 som skulle være til hjelp for folk, men du verden for noen råd...

Publisert Sist oppdatert
Tittelsiden av boken "Kort Undervisning om de paa landet i Bergens Stift, meest grasserende Sygdomme, og derimod tienende Hielpe-midler. Paa Det Nyttige Sælskabs Bekostning. Bergen 1778"

På 1700-tallet var det langt mellom leger, og folk måtte klare seg selv.  I 1778 kom en bok som skulle gi bedre råd, men var de det?

Kumøkk kokt i melk skulle være medisin mot tyfoidfeber. Årelating skulle også være bra mot sykdom...

Boken ble trykket i Bergen og delt ut gratis. Universitetsbibliotekar Bjørn-Arvid Bagge identifiserer forfatteren og forteller om boken som finnes i Spesialsamlingene ved UB i Bergen.

Bjørn-Arvid Bagge er seksjonsleder i Spesialsamlingene ved UB. Her forteller han om fæle råd mot sykdom, skrevet i beste mening i 1778.

SPESIALGLIMT

Hver fredag presenterer de forskjellige delene av Spesialsamlingene, nemlig Manuskript- og librarsamlingen, Billedsamlingen, Skeivt arkiv og Språksamlingene, godbiter fra samlingenes spennende og varierte materiale i form av tekst, bilder og film.

Powered by Labrador CMS