SPESIALGLIMT

«Kage av Gulerødder» fra Ms 596, Universitetsbiblioteket i Bergen.

Liker du å bake?

I førjulstiden er det ofte de gode gamle oppskriftene vi henter frem, gjerne de vi selv har vokst opp med.

Publisert

SPESIALGLIMT

Hver fredag presenterer de forskjellige delene av Spesialsamlingene, nemlig Manuskript- og librarsamlingen, Billedsamlingen, Skeivt arkiv og Språksamlingene, godbiter fra samlingenes spennende og varierte materiale i form av tekst, bilder og film.

Her er en liten romjuls-challenge fra Manuskript- og librarsamlingen. Vi har funnet frem en oppskrift på gulrotkake fra tidlig på 1800-tallet. Den er fra en samling gamle dokumenter fra gården Alværn i Sogn, og inngår i manuskriptene etter Ole Elias Holck.

Vanligvis er det hans interesse for historiske dokumenter slik som middelalderdiplomer som fremheves når Holck nevnes hos oss, eller at han var en Eidsvollmann og sentral bidragsyter til Bergens Museums tidlige historie. Derfor er det spesielt kjekt å kunne trekke frem andre dokumenter som han har ment var viktige å ta vare på.

Utfordringen er rett og slett: hva med å bruke juleferien til å teste ut en gammel kakeoppskrift?

Den er skrevet for hånd på en liten lapp, og beskriver ingredienser (ut fra antallet gulerøtter kan man nesten anta at gulerøttene på den tiden må ha vært mindre enn dem vi finner i butikken nå?), og fremgangsmåten beskrives til dels. Det er også interessant å se at de ikke brukes mel, men kavring.

Faktisk er en oppskrift med lignende ordlyd trykket i Norges første kokebok (Huus-holdnings-Bog) fra 1831, skrevet av Maren Elisabeth Bang. Siden vi ikke har sikker datering på denne oppskriften vet vi ikke om den har sirkulert i samfunnet og så blitt tatt med i boken, eller omvendt.

Når det kommer til detaljer rundt varme eller steketid så vil dere se at det mangler. De gamle vedfyrte ovnene ble brukt med erfaringsbasert metode, derfor inneholder heller ikke oppskriften noe informasjon om temperatur eller steketid.

Legg også merke til de eksotiske ingrediensene kanel, kardemomme og sitron, som vitner om utstrakt handel med steder som få hadde besøkt selv.

Med dette ønsker vi dere GOD JUL, og gi oss veldig gjerne en lyd dersom tester oppskriften!

 

Transkripsjon:

«Kage av Gulerødder», Ms 596, Universitetsbiblioteket i Bergen.

Kage af Gulerødder 

Tag 3 revne Kavringer og 2
Skær med smeltet Smør, hvori
Brødet bliver gjennemtrukket
af Smørret, derpaa tages det
af Elden, og deri kommes ¼ Pd.
Stødte Mandler samt 8 Æg
Med Hvieden og Blommen. Brødet
Udarbeides med 5 Skeer sød Fløde
Fintstødt Canel og Kardemomme
Samt Citronskal skaaren i smaa
Lange strimler, tag saa 16 revne
Gullerodder tilligemed litdt stødt
Sukker, hvilket med det ovrige
Arbeides vel sammen og som
Kommes derpaa i en Tærtefad
Paa hvis Bund lægges et [Papir?]
Der er bestrøget med Smør
Og bestrøet med rivet Brød

«Oversettelse»:

Gulrotkake Knus 3 kavringer og bland med 2 skjeer smeltet smør i en gryte. Når kavringen er gjennomtrukket av smøret, ta gryten av varmen. Blandes med ca 125 gr malte mandler og 8 egg. Bland så inn 5 skjeer fløte, litt malt kanel og kardemomme, samt sitronskall skåret i små lange strimler. Ta 16 revne gulerøtter og bland med litt melis, og blandes med de øvrige ingrediensene. Blandes godt. Helles i en terteform med bakepapir som er godt smurt og strødd med revet brød.

Powered by Labrador CMS