SPESIALGLIMT

Lafon Hill på savannen i Sør-Sudan, 1975.

Lafon - bilder fra en forsvunnet kultur

Frode Storaas’ feltarbeid i Sør-Sudan i 1975 inneholder en unik fotografisk samling

Publisert

Sudan jubileum

I år feirer Universitet i Bergen (UiB) 60 år med akademisk samarbeid med Universitetet i Khartoum (UiK) i Sudan. Det gjøres konstant arbeid med Sudanologi og Nubiologi ved UiB, og det anbefales å komme på fredagens paneldebatt (08.09.2023 kl 10-12) om Sudan-samlingen og nubiologi på Bergen Global. Mer info om dette arrangementet finnes på uib.no

Det kjennes litt dristig for arkivaren å formidle en fotosamling før man egentlig har begynt å jobbe ordentlig med den. Men noen sjeldne ganger er den umiddelbare begeistringen og interessen for et materiale såpass stort at det kan være verdt forsøket å dele førsteinntrykket, og fundere over grunnlaget - og så får resten av arkivarbeidet med kunnskapsinnhentingen, forståelsen og metadata komme i ettertid.

Det jeg i utgangspunktet vet, er at Frode Storaas’ lysbilder fra Lafon i Sør-Sudan i 1975 er tatt i forbindelse med feltarbeid til hans hovedfag i sosialantropologi ved Universitetet i Bergen. Motivene dreier seg om mennesker og deres kultur rundt et lite fjell på savannen i Sør-Sudan. De beskriver et samfunn som bestod av 15-20000 mennesker fordelt på seks landsbyer. Bildene viser landsbyer, personer, jakt, matlaging – hverdagsliv gjennom nære visuelle skildringer, som gir inntrykk av at fotografen har levd med og i denne kulturen over en lengre periode, og deltatt i hverdagslivet.

Samlingen er organisert i forskjellige temaer som sted (geografi og bebyggelse), sosial organisering og samhandling, jakt, matproduksjon og sosiale hendelser. Bildene gir innsikt i brede aspekter ved denne kulturen, og viser detaljer som jaktmetoder, sosiale grupper (aldersgrupper) og levemåte, som innsiden av hus, kvegdrift og fester.

Fotografiene er spesielt unike fordi denne kulturen ikke eksisterer lenger som sådan. Samfunnsforandringer som veiforbindelse, ekstern innblanding og krig har gjort at befolkningen har rømt og at denne kulturen har blitt oppløst. I dag er Lafon Hill forlatt. Det finnes en ny landsby som heter Lafon med en flystripe sør for fjellet. Den opprinnelige befolkningen ble drevet på flukt og finnes bl.a. i flyktningleir, som Kukuma i Kenya, som Storaas besøkte i 2006. Her venter folk fremdeles på en avklaring av skjebnen, som repatriering eller nye muligheter i andre land.

Lafon Hill, hjemmet til Pari folket.
En av seks landsbyer ved Lafon Hill.
Wiatwo, hovedstaden og sete for den kongelige regnmakeren i Lafon.
Tykke gjerder markerer familienes områder.
Kvegdrift i Lafon.
Fisk var en viktig del av kostholdet.
Ung aldersgruppe på jakt.
Jakt.
Jakt.
Arbeid med korn.
Arbeid med korn.
Arbeid med korn.
Innsiden av et hus.
Unge jenter i lek.

Frode Storaas er sosialantropolog, antropologisk filmskaper og professor emeritus ved Universitetsmuseet i Bergen. Han har gjort feltarbeid over hele verden, og hans filmer har blitt vist på en lang rekke internasjonale filmfestivaler. En liste over hans produksjon finnes på uib.no, og flere av filmene finnes online.

Som fotoarkivar er jeg selv interessert i hvordan bilder kan brukes som kilde til kunnskap, og dermed til mye mer enn rene illustrasjoner til en tekst. Det ser ut som den visuelle antropologen arbeider med samme utgangspunkt, at bilder (her menes både fotografier og film) i seg selv kan være en unik måte til å formidle nyanser gjennom eksempelvis levende skildringer av ansiktsuttrykk, stemningen i samtaler og hendelser, og ta betrakteren inn til et fremmed sted og av og til en annen tid – ikke minst gjennom gjenkjennelse av elementer i andres kulturer. Dette blir tydelig i Storaas’ film «Our Courtyard - Bai people of South West China», som kan ses ved å trykke på denne lenken. Filmen er en nær, stille og langsom skildring av en annen kultur uten manipulative grep som musikk og voice-over. Samtalene gir inntrykk av et reelt møte.

Tilbake til bildene fra Lafon, kan disse være med på å gi et rikt og nyanserende bilde til medierepresentasjonen av Afrika som «etterlet inntrykk av eit kontinent der katastrofane står i kø, eit kontinent der vanstyre rår i mange land og mykje er i oppløsning. Vi veit at biletet er meir nyansert, men høyrer lite om det», slik Storaas skrev i Årbok for Universitetsmuseet i Bergen i 2001.

Dagens situasjon i Sør-Sudan viser hvor aktuell denne tematikken er. La oss fortsette å jobbe med å nyansere bildet gjennom små og større glimt og samlinger. Det gjøres konstant arbeid med dette feltet ved UiB, og det anbefales å komme på fredagens paneldebatt (08.09.2023 kl 10-12) om Sudan-samlingen og nubiologi på Bergen Global. Mer info om dette arrangementet finnes på uib.no

Ta også en titt på andre deler av Sudan-samlingen, som Randi og Gunnar Haalands fotografier fra Darfur, Rex Sean O’Faheys arkiv, eller Else Johansen Kleppes bilder fra arkeologiske utgravninger Sør-Sudan.

Jeg gleder meg til å fortsette arbeidet med katalogisering, digitalisering og ikke minst publisering av Frode Storaas’ billedsamling.

Kilder:

«Lafon – På savannen sør i Sudan» av Frode Storaas, Årbok for Universitetsmuseet i Bergen, 2001, s 18-20

Storaas, Frode. (2012). «Antropologien mellom ord og bilde», s 187-205 i Kunnskapens språk, Anders Johansen (Red): Scandinavian Academic Press, 2012

Storaas, F., & Wang, H. Y. (2022). «Our Courtyard - Bai people of South West China». Journal of Anthropological Films, 6(02). https://doi.org/10.15845/jaf.v6i02.3627

SPESIALGLIMT

Hver fredag presenterer de forskjellige delene av Spesialsamlingene, nemlig Manuskript- og librarsamlingen, Billedsamlingen, Skeivt arkiv og Språksamlingene, godbiter fra samlingenes spennende og varierte materiale i form av tekst, bilder og film.

Powered by Labrador CMS