SPESIALGLIMT

Fra minnematerialet etter masseskytingen 25. juni 2022.

Kongelig skeiv historie

Til sommeren er det klart for kongelig bryllup i Geiranger. Prinsesse Märtha Louise gifter seg med sin Durek, som med det skriver historie som den første åpent skeive i den norske kongefamilien.

Publisert

SPESIALGLIMT

Hver fredag presenterer de forskjellige delene av Spesialsamlingene, nemlig Manuskript- og librarsamlingen, Billedsamlingen, Skeivt arkiv og Språksamlingene, godbiter fra samlingenes spennende og varierte materiale i form av tekst, bilder og film.

Durek Verrett ble først presentert for familien som Märthas homofile venn, og har aldri lagt skjul på at han tidligere har hatt forhold til både menn og kvinner. På spørsmål om kjærestens fortid svarer prinsessen at kjærlighet er kjærlighet. I en podcast med stylisten Jan Thomas understreker hun: «Jeg har ett problem med Pride, og det er at det burde vare hele året, ikke bare i en måned!» Durek selv sier til Nettavisen at det er en selvfølge for ham å delta i Pride; han er bifil og ønsker å feire den delen av seg selv. I fjor markerte paret festivalen sammen.

Mange skeive, rojale liv

I Norge anno 2023 kan par av samme kjønn både gifte seg, få barn sammen og gjøre karriere i et hvilket som helst yrke. Dureks skeive fortid og identitet har likevel skapt store overskrifter. Skeive i kongefamilien er ennå ikke hverdagskost.

Men enestående er Durek ikke. Tvert imot, gjennom historien finnes det mange eksempler på skeive, rojale liv. Noen kunne vise sin kjærlighet åpenlyst - for andre førte rykter om homoseksuelle forhold til skandale. Gustav Vs historie er et eksempel på det siste.

Gustav V (1858-1950)

Gustav V.

Gustav V var kronprins av Norge og Sverige fra 1872, og ville også blitt norsk konge, om det ikke var for unionsoppløsningen i 1905. I 1907 overtok han den svenske tronen. Han levde tilsynelatende et tradisjonelt liv, giftet seg og fikk tre sønner, og var enkemann de siste 20 årene.

Men bak kulissene utspilte det seg et drama av dimensjoner. En restauranteier ved navn Kurt Haijby påsto å ha hatt et seksuelt forhold til kongen, og presset kongehuset for store summer. I TV-serien En kongelig affære, som bygger på deres historie, fremstilles kongen og Haijby som to ensomme homofile menn som finner trygghet og kjærlighet i hverandre. I realiteten finnes ingen dokumentasjon på hva som skjedde mellom dem. At Haijby og hans kone Anna mottok store summer fra kongehuset over mange år viser imidlertid at frykten for en slik avsløring var enorm. Til en venn skal Haijby ha sagt: «Meg kan ingen gjøre noe. Om de skulle slepe meg inn i en rettsal, så skulle jeg skrike ut hele historien.»

Så lett skulle det ikke gå. Anklager om overgrep mot unge gutter førte til at Kurt Haijby både ble fengslet, tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus og tvunget til å emigrere. Etter kong Gustav Vs død gjorde Haijby selv behandlingen han hadde fått til en offentlig sak, og dette fikk massiv oppmerksomhet. Homoseksualitet var imidlertid blitt avkriminalisert i Sverige i 1944, og etter kongens død gikk Slottet bort fra sin strategi om diskresjon for enhver pris. Haijby ble nå anmeldt for utpressing, og dømt til 8 års fengsel. Han tok senere sitt eget liv.

Dronning Kristina (1626-1689)

Portrett av dronning Kristina, malt av Sébastien Bourdon (1616-1671).

Om Gustav V virkelig hadde et seksuelt forhold til en mann (eller flere), vil man aldri få svar på. Men påstandene om det påvirket kongehuset i lang tid. En svensk regent som levde et mer åpenlyst skeivt liv – og det to hundre år tidligere - var dronning Kristina. Kanskje ville hun i dag definert seg som trans eller ikke-binær. Hun var i aller høyeste grad en person som brøt med kjønnsnormene i sin samtid.

Kristina arvet tronen som seksåring, og overtok som dronning 18 år gammel. Hun korresponderte med tidens store tenkere og bygget opp et svært bibliotek. Det er lite i Kristinas biografi som tyder på at hun var opptatt av å leve opp til kvinnelige idealer. Som eneste (oppvoksende) barn av kong Gustav II Adolf ble hun ikke oppdratt til jente, men til monark. Hun fikk undervisning i filosofi, teologi og naturvitenskap, og ble trent i jakt, våpenbruk og riding.

Kristina satte det praktiske foran det vakre, og gikk helst med flate sko og en enkel kjole - gjerne med ridebukser under. Hun kunne bruke dyp og «mandig» stemme om det trengtes, og brydde seg lite om hennes opptreden vakte oppstandelse. Kristina ble beskrevet som «en merkverdighet innenfor sitt kjønn», og merkverdig var hun, på så mange vis. 28 år gammel abdiserte hun fra tronen, konverterte til katolisismen og ble en dronning uten land. Blant hennes etterlatte skrifter finnes nedtegnelser som dette: «Ekteskapets gleder oppveier ikke dets ubehag». Men om hun valgte bort ekteskap og barn, hadde Kristina flere varme og romantiske relasjoner gjennom livet. En av dem var kardinal Decio Azzolino, en nær og fortrolig alliansepartner gjennom mange år. En annen var venninnen og hoffdamen Ebba Sparre, kalt Belle.

Fredrik med fløyten (1712-1786)

Noen tiår etter Kristinas død, ble prins Fredrik av Preussen født - senere kjent som kong Fredrik den store. Hans far, Fredrik Vilhelm I, sto for en streng oppdragelse, og skal ha kalt ham både feminin, veik og sodomitt. Fredrik giftet seg 21 år gammel, men ekteskapet ble barnløst og ulykkelig. Han hadde imidlertid nære vennskap med andre menn, var lidenskapelig opptatt av vitenskap og kunst, spilte fløyte og komponerte musikk. Sommerslottet hans utenfor Berlin, Sanssouci – Sorgenfri – vitner om en franskinspirert smak og stil. Her er silketapeter, rosa møbler og forgylte rammer, og i hagen en statue av Ganymedes, guden Zevs’ unge elsker.

Sanssouci - Sorgenfri - var Fredrik den stores vakre sommerpalass.

Hvorvidt Fredrik virkelig hadde seksuelle eller romantiske forhold til andre menn, er det ikke mulig å si noe om. Men ryktene om dette preget hvordan han ble oppfattet, både mens han levde og etter hans død.

Anne Stuart (1665-1714)

I samme århundre, litt lenger vest, regjerte Anne Stuart - dronning av Storbritannia fra 1702 til 1714. I likhet med mange andre kongelige har hun fått sitt liv portrettert på film. The Favourite (2018) tegner et humoristisk og lite flatterende bilde av dronningen selv, relasjonene mellom henne og hoffdamene, og maktspillet i gangene.

Skal vi tro filmskaper Yorgos Lanthimos, spilte sex en sentral rolle i intrigene mellom slottets kvinner. Det som er sikkert, er at Anne Stuart hadde et nært og intimt vennskap med Sarah Jennings, senere Sarah Churchill - hertuginne av Marlborough. De to møttes som barn, og deres nære forhold varte ved, også etter at begge hadde giftet seg. Da hun fikk beskjed om at vennskapet deres var usømmelig og burde avsluttes, sto Anne imot, og da hun ble dronning, utnevnte hun Sarah til en ledende stilling ved hoffet. Dronning Anne og Sarah Churchills historie er del av Queer relationships collection ved National Museums Liverpool.

Dronning Anne og Sarah Churchill. Portrettmalerier av hhv. Michael Dahl (1659-1743) og Charles Jervas (1675-1739).

Alexander den store (356-323 f.v.t)

På Gustav Vs tid var homoseksualitet ansett både som sykdom, synd og en kriminell handling. Takket være det, kunne utpressere tjene seg rike. Annerledes var det som kjent i gamle greske og romerske kulturer. Alexander den store av Makedonia og den romerske keiseren Hadrian var begge kjent for å ha mannlige elskere. Alexanders nærmeste venn var Hefaistion, som han skal ha elsket høyere enn noen annen. Oliver Stones film Alexander fra 2004 har en scene der kongen kysser en annen mann, og hans relasjon til Hefaistion skildres som nær og varm. Fremstillingen vakte sterke reaksjoner, og greske advokater truet både regissør og filmselskap med søksmål for forfalskning av historien.

Keiser Hadrian (76-138 e.v.t)

Byste av Keiser Hadrian (76 - 138 e.v.t).
Byste av Antinoos fra Villa Adriana i Tivoli/Campana Collection.

Hadrian og hans Antinoos er blitt beskrevet som «det mest berømte homoseksuelle paret i romersk historie». Antinoos, som var kjent for sin skjønnhet, fulgte keiseren på reiser rundt i det romerske imperiet. Da hans kjære døde i drukning under uklare omstendigheter, bare 19 år gammel, sørget Hadrian i all offentlighet. Han fikk oppført statuer av Antinoos gjennom hele sitt rike og grunnla byen Antinopolis i hans minne.

Kongelige skeive fra tidligere tider har hatt en rolle som forbilder for skeive opp igjennom årene. Opplever man å bli kategorisert blant de minst verdsatte i samfunnet, kan det styrke selvbildet å identifisere seg med noen som har vært høyt respektert. I den første norske romanen hvor begrepet "homoseksuell" blir brukt - Alf Martin Jægers Odd Lyng (1924) - sammenligner hovedpersonen seg med keiser Hadrian, og mannen han er forelsket i, med Antinoos. 

Prins på homo-festival

Også i nyere tid har kongelige som ikke gifter seg og stifter familie, blitt utsatt for «homorykter». Da prins Albert av Monaco i en alder av 54 ennå ikke hadde verken kone eller barn, ble lovverket i fyrstedømmet endret slik at hans søsken kunne overta tronen etter ham. Et besøk på Scandinavian Gay Festival ga store presseoppslag, også i norske aviser. Senere kunne Norsk ukeblads redaktør på Dagsrevyen formidle rykter om at Albert foretrakk menn.

Prins Albert - nå fyrst Albert II - giftet seg imidlertid med en kvinne da han var 63 år, og de har fått to barn sammen. Det har senere kommet fram at han også har flere barn fra tidligere forhold.

Homorykter.

Kongepar av samme kjønn?

Sommeren 2021 lanserte Netflix serien Young Royals, hvor en ung tronarving kommer ut som skeiv. Inspirert av at tematikken var blitt løftet frem på film, eller ikke - samme høst kunngjorde Nederlands statsminister Mark Rutte at fremtidige konger og dronninger i landet kan gifte seg med en partner av samme kjønn, uten å måtte abdisere av den grunn. Hva som vil skje med den framtidige arverekken dersom Nederland skulle få to dronninger, ville statsministeren avvente å si noe om, til det eventuelt blir tilfelle.

Hva så med det norske kongehuset? På spørsmål fra ukebladet KK formidler Slottet at homofili ikke er omtalt i Grunnlovens bestemmelser om tronen, og at det ikke ligger noen juridiske føringer for hvem tronarvingen kan gifte seg med. Skulle en regent gå bort uten barn – uavhengig av hvilken grunn – vil tronen gå til den neste i arverekken. Hva vil så skje med eventuelle kongelige barn som blir født ved hjelp av assistert befruktning, med sæd- eller eggdonasjon - vil de også kunne arve tronen? Dette ønsket ikke Slottet å svare på.

Kongens tale

Om ikke arvefølgen etter et fremtidig kongepar av samme kjønn er helt avklart, er det tydelig at den norske kongefamilien i dag er åpen for familiemedlemmer av mange slag.

«Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre», sa kong Harald i en tale sommeren 2016. Han måtte selv kjempe for kjærligheten som ung, og ordene fikk massiv positiv respons. Sitatet gikk raskt viralt på sosiale medier, og har siden dukket opp i parader og markeringer.

Det er et godt utgangspunkt for en kongefamilie som kan se frem til et storslått – og litt skeivt – kongelig bryllup i Geiranger neste år. 

Kjærlighet og komikk

De som setter pris på kongelig skeiv romantikk kan også glede seg over filmen Red, White & Royal Blue som kom ut i fjor høst. Denne lettbeinte komedien er bygget på en bok ved samme navn, har mye til felles med Young Royals, men tar det et skritt lenger. Her er de unge hovedkarakterene henholdsvis prins av Storbritannia og sønn av den amerikanske presidenten, og det hele ender spektakulært lykkelig. Som åpent par tar prins Henry og hans Alex imot folkets hyllest utenfor Slottet, og de står jublende sammen på scenen når Alex’ mor blir gjenvalgt som president. Mye tyder på at de to unge mennene er et fremtidig presidentpar selv.

Tiden vil vise om også det blir virkelighet.

 

Kilder:

Englund, Peter. 2006. Sølvmasken – en kort biografi om dronning Kristina av Sverige. Oslo: Spartacus. 

Lanthimos, Yorgos. 2018.  ”The Favourite”.

Larsson, Lisa James. 2021. En kunglig affär. SVT. 

Lopez, Matthew. 2023. Red, White and Royal Blue. Amazon.

Sekersöz, Rojda og Erika Calmeyer. 2021-2022. ”Young Royals”. Netflix.

Silverstolpe, Fredrik m.fl. 1999. Sympatiens hemlighetsfulla makt. Stockholms homosexuella 1860-1960. Stockholm: Stockholmia. 

Stone, Oliver. 2004. ”Alexander ”.

National Museums Liverpool: Queer Relationships (liverpoolmuseums.org.uk) Lest 13.11.2023.

“Glitter, champagne og lastebilfest. Slik skal kjendisene feire Pride”, Nettavisen 24.06.2023

“Åpner om Dureks legning”. Dagbladet 22.06.2022

“Hva skjer hvis tronarvingen er homofil eller barnløs?” KK, 15.10.2021

”Hun kan gifte seg med en kvinne og likevel bli dronning” KK, 13.10.2021

”Kongens tale”, Aftenposten 01.09.2016

”Fredrik med fløyta”, Gaysir 29.09.2012

” Stempler Albert som homo”, Nettavisen 07.04.2005

”Prins Albert på homo-festival”, VG, 12.01.2003

Powered by Labrador CMS