SPESIALGLIMT

UBB-KK-1318-0985: Knud Knudsens mobile mørkeromstelt plassert om bord i en robåt ved Balestrand på begynnelsen av 1870-tallet.

Universitetsbibliotekets bildefiler er nå gratis tilgjengelig

Billedsamlingen, som har eksistert siden 1967, har i over 50 år delt sine historiske kilder for forskere, studenter og allmenheten. Som en del av Universitetsbiblioteket har formidling og tilgjengelighet vært viktig for oss. Gjennom flere år med digitalisering har et nasjonalt og internasjonalt publikum kunnet ta del i våre skatter gjennom vår database marcus.uib.no

Publisert Sist oppdatert

SPESIALGLIMT

Hver fredag presenterer de forskjellige delene av Spesialsamlingene, nemlig Manuskript- og librarsamlingen, Billedsamlingen, Skeivt arkiv og Språksamlingene, godbiter fra samlingenes spennende og varierte materiale i form av tekst, bilder og film.

Føringene fra departementet har lenge vært at den nasjonale historien skal være gratis tilgjengelig for brukeren. Litt etter litt har arkiv-, bibliotek- og museumssektoren lagt til rette for dette, også her ved Universitetsbiblioteket. Torsdag 10. november var en liten merkedag for Billedsamlingen. Da gjorde vi hele vår digitale samling gratis tilgjengelig for alle, også de høyoppløselige billedfilene.

Selv om vi er stolte av vår database marcus.uib.no, må man ikke ledes dit hen at en ser på de digitale billedfilene som en fullverdig kopi av fotoarkivet ved Universitetsbiblioteket. De digitale filene er derimot formidling av hva som finnes i arkivet!

Arkivet er små daguerreotypier som er portretter dannet av amalgamkuler på en forsølvet og polert metallplate. Portrettene er innrammet med en forgyllet passepartout, deretter pålagt et beskyttelsesglass dekorert og håndmalt i svart og gull.

UBB-BS-OK-16550. Daguerreotypier fra 1850-tallet. Ukjente personer og ukjent fotograf.

Arkivet er glassnegativer som har blitt fraktet over fjellet med hest og vogn, eller langs kysten på gyngende små båter. Preparert i feltet, eksponert, fremkalt i mørkeromstelt på stedet, tørket og lakkert før fotografen kunne reise videre.

UBB-KK-1318-0438. Våtplatenegativ med tittelen «Parti af Øierhavn, Varaldsøen» ca. 1869.

Arkivet er fotografier fremkalt på albuminpapir, som er bestrøket med sølvnitrat, eksponert i glassrammer under takvinduer hos fotografen en regnfull og halvmørk dag i Bergen.

UBB-BS-FOL-01638-001: Landskapsbilde på albuminpapir, montert på en dekorert papplate. Ca. 1890. Foto: Johan von der Fehr.

Arkivet er små Carte-de-visite portretter, små portrettkort som den portretterte har delt med venner, eller emigrerte familiemedlemmer.

UBB-BROS-10176: Carte-de-visite portrett av en ukjent kvinne. Ca. 1900. Foto: Selmer Malvin Norland.

Arkivet er gamle album som er kuratert av familier, og som viser deres livshistorie.

UBB-BS-FOL-02028: Fotoalbum skapt av Hildegard Martens. Side med bilder fra Storetveit gård. 1900-1905

Arkivet er sanselighet, visuelt, kjemisk og fysisk. Et materiale som er konstant under forandring fra dagen bildene ble skapt.

Dette uerstattelige materialet er vår styrke, det vi formidler, og hvor vår lidenskap ligger. De digitale bildefilene er visuell formidling til alle dem som ikke får tilgang til det fysiske slik våre forskere og studenter får. Vi håper billedfilene blir til glede og inspirasjon til alle dem som er opptatt av vår felles fotohistorie rundt om i landet!

Powered by Labrador CMS