SPESIALGLIMT

Bjørn-Arvid Bagge forteller historien om flypioneren, Gidsken Jacobsen, med utgangspunkt i Universitetetsbibliotekets Spesialsamlinger.

Flypioneren Gisken Jacobsen

Det ble nesten hennes død, men å fly var det eneste hun ville gjøre.

Publisert Sist oppdatert

SPESIALGLIMT

Hver fredag presenterer de forskjellige delene av Spesialsamlingene, nemlig Manuskript- og librarsamlingen, Billedsamlingen, Skeivt arkiv og Språksamlingene, godbiter fra samlingenes spennende og varierte materiale i form av tekst, bilder og film.

Gidsken Nilsine Jakobsen (1908-1990) var en norsk flypioner og forretningskvinne. Hun tok flysertifikat i Stockholm i 1929, og var en av de første nordmenn som forsøkte å gjøre norsk luftfart kommersiell. I 1932 etablerte hun sitt eget flyselskap, som drev med taxiflyvning i Nord-Norge og på Vestlandet. Slik ble hun også den første kvinnelige leder av et flyselskap i Skandinavia, og pioner innen flyfrakt av fisk fra Nord-Norge. Hun var den andre norske kvinne med flysertifikat og fløy som den første fra Nord-Norge til Oslo om vinteren. Hennes fly, "Måsen", er gjenskapt og finnes på Norsk Luftfartsmuseum i Bodø.  Sjøflyhavnen i Bergen var utgangspunkt for mange av pioneren Gisken Jacobsens eskapader på 30-tallet. Bjørn-Arvid Bagge forteller nok en historie med utgangspunkt i Universitetetsbibliotekets Spesialsamlinger.

Den brukte Junkers F13W, med kjennemerke LN-ABH, som John Strandrud fløy med i Gidske Jacobsens flyselskap for turister.
Powered by Labrador CMS