SPESIALGLIMT

UBB-KK-1318-0411 Knud Knudsen. Parti fra Tokheim i Hardanger. 1869-1870.

Fra vest mot nord. Norsk og Amerikansk landskapsfotografi

Lørdag 20. mai åpner endelig utstillingen Fra vest mot nord, Norsk og Amerikansk landskapsfotografi på Bryggens Museum. Utstillingen inneholder 120 originale 1800-talls fotografier fra blant andre de to store norske landskapsfotografene Knud Knudsen (1832-1915) og Axel Lindahl (1841-1906). Utstillingen gir et unikt innblikk i hvordan amerikanske og norske landskapsfotografer tolket og fotograferte landskap i sin samtid.

Publisert Sist oppdatert

Dette er første gang en utstilling har som hovedtema likheter og ulikheter i tidlig norsk og amerikansk landskapsfotografi. Utstillingen er kuratert av Marthe Fjellestad, tidligere faglig leder ved Billedsamlingen og Shannon Egan, director of the Schmucker Art Gallery at Gettysburg College i Pennsylvania, USA. Den private amerikanske fotosamleren Ron Perisho har lånt ut sine bilder fra amerikanske fotografer til utstillingen, og har jobbet i nært samarbeid med kuratorene

I en tid før internett, praktbøker og annen visuell kommunikasjon er det lett å anta at det var lite kjennskap til hverandres fotografering på hver side av Atlanteren. Kommersielle interesser, som blant annet bidro til masseproduksjon av stereoskopifotografie gjorde imidlertid at fotografier ble spredt over hele verden. Emigranter i Amerika som hadde korrespondanse med gamlelandet sendte også hjem bilder fra sitt nye hjemland og mottok i retur bilder fra sine slektninger hjemme i Norge. Ikke minst bidro den økende turismen til sirkulasjon av landskapsfotografi.

Fotografene var også selv dyktige markedsførere. Bergensfotografen Knud Knudsen deltok med fotografier til verdensutstillingen i Philadelphia i 1876 og var selv til stede under verdensutstillingen i Chicago i 1893, hvor han trolig også stilte ut bilder.

De tidligere fotopionerne hente selv inspirasjon fra kunsthistorien, i en maleritradisjon som hadde et felles utspring på begge kontinentene, hvor det alt var etablert regler for komposisjoner og bruken av lys. Denne tradisjonen ble overført det nye fotomediet og måtte tilpasses de fototekniske begrensningene som lå i datidens kamerateknologi, objektivene, våt- og tørrplate negativer og en monokromatisk gjengivelse av virkeligheten.

Felles for både de norske og amerikanske fotografene var at de virket innenfor en tidsånd preget av nasjonalromantikken. Landene skulle utforskes og nasjonsbyggingen stod sterkt. Dermed var motiver som storslått og urørt natur viktig, men også utviklingen av landet i form av kommunikasjon som vei- og jernbaneutbygging, var salgbare motiver.

UBB-KK-2127-0614 Knud Knudsen. Østmandlid ved Røldal. 1885-1888.
UBB-KK-2127-0953 Knud Knudsen. Parti mellem Stanghelle og Dale. 1885-1888.
UBB-KK-2127-0912 Knud Knudsen. Parti fra Bratlandsdalen i Suldal. 1885-1888
Andrew J. Russell, High Bluff, Black Buttes, Wyoming, 1868-1869.
William Henry Jackson, Pueblo Laguna, New Mexico, 1875.
Andrew J. Russell, Hanging Rock, Floor of Echo Canyon, Utah, 1868.

Utstillingen Fra vest mot nord. Norsk og Amerikansk landskapsfotografi var klar for å settes opp på Bryggens Museum i 2020 da koronapandemien kom over oss og stengte ned landet. Dermed ble utstillingsprogrammet endret, og utstillingen ble først sendt på turne i USA. I disse to årene har utstillingen vært vist på Towson University Art Galleries i Maryland, Schmucker Art Gallery ved Gettysburg College i Pennsylvania, Millersville University’s Eckert Art Gallery i Pennsylvania, Brigham Young University Museum of Art, og ved Utah National Nordic Museum i Seattle. Som en bonus ble det bestemt å legge en siste visning til Norsk Folkemuseum i Oslo i 2024.

I forbindelse med utstillingen er det også utgitt en bok med samme tittel som utstillingen som kan kjøpes på nett.

Allerede under første visningsdag i morgen 20. mai vil det være to foredrag om utstillingen på Bryggens Museum. Se programmet her. På mandag 22. mai vil Marthe Fjellestad og Shannon Egan holde foredraget Travelling West and North with steam ships and carioles. Klikk her for programmet. Den 4. september vil undertegnede holde foredraget Den reisende fotografen. Et blikk på den reisende fotografen og landskapsfotografiets utvikling på 1800-tallet. Detaljert program blir lagt ut på Museets nettsider senere.

Vi håper flest mulig tar turen til Bryggens museum i løpet av utstillingsperioden 20. mai til ut september.

SPESIALGLIMT

Hver fredag presenterer de forskjellige delene av Spesialsamlingene, nemlig Manuskript- og librarsamlingen, Billedsamlingen, Skeivt arkiv og Språksamlingene, godbiter fra samlingenes spennende og varierte materiale i form av tekst, bilder og film.

Powered by Labrador CMS