SPESIALGLIMT

Utstillingsposter forberedt av utstillingsarbeidsgruppen.

Decriminalizing History.
Ny utstilling ved Universitetsbiblioteket

Den 1. september kl. 17.00 åpner utstillingen Decriminalizing History ved Universitetsbiblioteket.

Publisert

SPESIALGLIMT

Hver fredag presenterer de forskjellige delene av Spesialsamlingene, nemlig Manuskript- og librarsamlingen, Billedsamlingen, Skeivt arkiv og Språksamlingene, godbiter fra samlingenes spennende og varierte materiale i form av tekst, bilder og film.

Universitetsbiblioteket i Bergen er stolte over å kunne presentere utstillingen «Decriminalizing History» som en del av markeringen av Skeivt kulturår, 2022. Utstillingen er ment å være en feiring av mangfold, men også en erklæring av skeiv uavhengighet. En uavhengighet som synliggjør kamper for identitet og mening, samt retten til å elske hvem man vil.

Skeive, mangfoldige og provokative historier og ideer er viktig for vår kreativitet, toleranse og utvikling. Kurator og Ph.d.-stipendiat David Carrillo Rangel og prosjektleder Tonje Berge har i fem måneder leitet i spesialsamlingens arkiver, samt eksternt, etter skeive spor.

Skeiv er det som ikke er rett, bruddet med det normale.

Fanzine fra 1995, laget av Thomas Persson og Morten Magnus. Fra arkivet til Reidar Engesbak,

Mangfold er en del av menneskeheten og har alltid eksistert, dette reflekteres i arkivene samt utstillingens utvalgte objekter. Det visuelle materialet spiller en nøkkelrolle og er hovedelementet i utstillingen. Ved å kaste om kull og transformere muliggjøres det skeive blikket på steder, mennesker og objekter som skjules av normalitetens store fortellinger. Fortid og nåtid er blandet sammen for å peke på alternative fortellinger der skeive perspektiver får dominere.

De neste dagene vil det forekomme endringer i foajeen ved Universitetsbiblioteket. En frisone for refleksjon skal skapes og normer utfordres. Ved å gi de skeive perspektivene rom og plass framprovoseres gjerne nye tanker og spørsmål rundt autoritet, helse, kjønn, religion og etnisitet. Kanskje kan man lære noe nytt om andre menneskers liv, seg selv og mangfoldet som beriker samfunnet vårt?

Vi håper flere vil benytte anledningen og besøke utstillingen, gjerne flere ganger, de neste månedene.

Utstillingen blir stående ut desember og vil være tilgjengelig digitalt.

Velkommen til utstillingsåpning, torsdag 1. september kl. 17.00!

Love in Union: Amorous Meeting av Attila Richard Lukacs, 1992. Reproduksjon av et originalt kunstverk, olje på lerret, 299 x 200,6 cm. Foto: Rachel Topham Photography.
Fanzine fra 2021, produsert av Potencia Intersex, organización lesbotranfeminista, Rayo Ediciones.

SKEIVT KULTURÅR 2022

For å markere at det i 2022 er 50 år siden opphevelsen av §213, har Nasjonalmuseet, Nasjonalbiblioteket og Skeivt arkiv gått sammen om initiativet til en nasjonal feiring for å formidle og diskutere skeiv kunst, kultur og historie. Aktører i hele landet oppfordres og inviteres til å delta i feiringen med arrangementer, utstillinger, seminarer, forestillinger, konserter m.m

Powered by Labrador CMS