SPESIALGLIMT

Historisk Museum. Foto: Thomas Vindal Rundhovde (ubb-eia-165)

Fredet universitet i bilder

Ny fotosamling utvider billedarkivet ved UiB.

Publisert Sist oppdatert

Om fotografen

Thomas Vindal Rundhovde (tidligere Christensen) er utdannet bygningsingeniør og selvlært fotograf. Han har bakgrunn som selvstendig fotograf og drift av fotobutikk, og han var ansatt hos Telemark fylkeskommunes eiendomsforetak før han flyttet til Bergen i 2013. Her jobbet han ved UiBs eiendomsavdeling frem til 2023. Da Rundhovde ble ansatt på UiB skulle han forholde seg til alle bygningene og begynte derfor å fotografere de for å hjelpe hukommelsen, da han uansett alltid har med seg kamera.

Billedsamlingen har gleden av å presentere en ny tilvekst med arkivbilder hvor vi vender blikket mot oss selv og arkitekturen på Universitetet. Thomas Vindal Rundhovdes bilder fra 2018 ble opprinnelig tatt til boken «Byuniversitetet i Bergen – freda og i full vigør», som omhandler den fredete delen av UiBs eiendommer med totalt 38 bygninger.

Gjennom bildene vises det unike samspillet mellom by og universitet i Bergen. I tillegg får man innsyn bak fasadene, da hvert bygg er fotografert fra flere vinkler både på inn- og utside. Dette gir en rik dokumentasjon av en dynamisk bygningsmasse. Flere av byggene har siden 2018 allerede blitt solgt eller har skiftet funksjon.

Alle bygningene er dokumentert med samme nøkternhet, og forskjellige motiv er behandlet med samme dedikasjon og verdi, om det er en historisk fasade eller et interiør, små kunstferdige detaljer, et kontor eller et mer monumentalt inngangsparti. Det er skildringen av arkitekturen som står i fokus i disse bildene, uansett om den i utgangspunktet virker spennende eller ikke.

Samlingens innhold spenner over kjente bygninger som Geofysen/Geofysisk Institutt, Universitetsbiblioteket, Universitetsmuseet og Realfagbygget som vises med mange kjente og ukjente detaljer. Se billedkarusellen for eksempler med fargerike glassvinduer, trappoppganger, gammeldagse verktøy og filmscenografiaktige bilder fra laboratorier. I tillegg finnes det mer ukjente bygg som Fastings Minde, Gartnerboligen, Langes Gate, Parkveien 9 og Sydneshaugkvartalet. Et mindretall av bildene innehar en mer ekspressiv stil som det av semesterstarten foran Universitetsmuseet. Dette bildet er også på omslaget til boken.

Historisk Museum. Foto: Thomas Vindal Rundhovde (ubb-eia-167)
Historisk Museum. Foto: Thomas Vindal Rundhovde (ubb-eia-167)
Gartnerboligen. Foto: Thomas Vindal Rundhovde (ubb-eia-210)
Muséhagen med gartnerboligen. Foto: Thomas Vindal Rundhovde (ubb-eia-208)
C. G. Sundts hus - Muséplass 1. Foto: Thomas Vindal Rundhovde (ubb-eia-190)
C. G. Sundts hus - Muséplass 1. Foto: Thomas Vindal Rundhovde (ubb-eia-191)
C. G. Sundts hus - Muséplass 1. Foto: Thomas Vindal Rundhovde (ubb-eia-185)
Institutt for politikk og forvaltning. Foto: Thomas Vindal Rundhovde (ubb-eia-043)
Parkveien 9. Foto: Thomas Vindal Rundhovde (ubb-eia-313)
Parkveien 9. Foto: Thomas Vindal Rundhovde (ubb-eia-319)
Geofysen. Foto: Thomas Vindal Rundhovde (ubb-eia-104)
Geofysen. Foto: Thomas Vindal Rundhovde (ubb-eia-128)
Sydneshaugkvartalet. Foto: Thomas Vindal Rundhovde (ubb-eia-398)
Sydneshaugkvartalet. Foto: Thomas Vindal Rundhovde (ubb-eia-411)

Bildene har blitt brukt i forskjellige UiB-publikasjoner, før det ble et mer spesifikt fokus på de fredete bygningene. Dette førte i første omgang til et omfattende dokumentasjonsarbeid til forvaltningsplanene for disse byggene, og så til det nevnte bokprosjektet «Byuniversitetet i Bergen - freda og i full vigør».

Boken er tenkt som en forlengelse av forvaltningsplanene, og forsøker å formidle hvor fantastiske de fredete bygningene er, samt vise hva UiB ønsker å verne om. Fotografens tilnærming bestod i å beskrive bygningene slik de oppleves og hvordan de er konstruert. Selv om boken inneholder flere bilder som var komplisert å lage, har Rundhovde forsøkt å være mest mulig sannferdig i forhold til hvordan bygningene fremstår.

Bildene til denne boken ble gitt til Billedsamlingen etter bokproduksjonen, og er nå også tilgjengelig for det allmenne publikummet. Totalt er det 480 bilder i samlingen, som snart er ferdig katalogisert og publisert på marcus.uib.no. Her blander de seg fint sammen med allerede eksisterende arkivbilder. Søk gjerne på adresser som Muséplassen 1, Allégaten 70, Haakon Sheteligs Plass 7 eller Muséhagen for å se nye og gamle fotografier fra samme sted.

Med en dynamisk bygningsmasse på UiB er disse bildene som en kommende tidskapsel å regne.

SPESIALGLIMT

Hver fredag presenterer de forskjellige delene av Spesialsamlingene, nemlig Manuskript- og librarsamlingen, Billedsamlingen, Skeivt arkiv og Språksamlingene, godbiter fra samlingenes spennende og varierte materiale i form av tekst, bilder og film.

Powered by Labrador CMS