NYHET

Professor Erik Bjerck Hagens artikkel om realisme ble lest over 70.000 ganger i fjor.
Professor Erik Bjerck Hagens artikkel om realisme ble lest over 70.000 ganger i fjor.

Ble lest en million ganger i leksikon

Professor Erik Bjerck Hagen hadde de mest leste artiklene i SNL av de fagansvarlige på UiB, med over en million lesninger tilsammen.

Publisert Sist oppdatert

Store Norske Leksikon

  • Store norske leksikon er eid av de norske universitetene og flere andre ideelle organisasjoner
  • En fagansvarlig er en håndplukket fagperson som har faglig kvalitetskontroll over artikler, og er et betalt tillitsverv.
  • Mange fagansvarlige jobber på universitetene

Professor Erik Bjerck Hagen ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier er fagansvarlig for over 600 artikler innen kategorien Språk og litteratur i Store Norske Leksikon (SNL).

Selv om mange av disse artiklene er skrevet av andre forfattere, har flere av hans egne havnet på SNLs liste over de beste og mest leste fra UiB i 2021. Disse er blant andre realisme, modernisme, romantikken, og Henrik Ibsen.

Artikkelen hans om realisme er en av de mest leste fra UiB med over 70.000 lesninger, bare slått av hinduisme som ligger på topp år etter år.

– Grunnen til at sjangerbegrepene topper statistikken sammen med religion, er nok at elever i videregående skole er en viktig målgruppe. Når de skriver oppgaver om for eksempel norske litterære klassikere, kommer sjanger- og epokebegrepene inn, sier Bjerck Hagen.

Skriver levende og personlig

Nettopp å skrive for de unge er viktig for Store Norske Leksikon, og de fagansvarlige får veiledning av redaksjonen for å gjøre tekstene lett tilgjengelige.

– Målet er å skrive for den våkne gymnasiasten, men også ellers prøver jeg å skrive så forståelig som mulig uansett om det er en leksikonartikkel, fagartikkel eller andre ting. Å lage artikler for leksikon er slik et fint vekselsarbeid, og jeg kan dra nytte av stoffet i mine andre fagartikler eller bokutkast, sier Bjerck Hagen.

Det er også et mål å skrive levende og personlig

Erik Bjerck Hagen

Han tror det er lurt for humanister å trene seg på å skrive populærvitenskapelig, noe som ikke nødvendigvis er enklere enn å skrive vitenskapelig

– Språket skal ikke være mindre presist i et leksikon eller avis, så det kan det være vel så vanskelig og tidkrevende å skrive for SNL. Det er også nå et mål å skrive levende og personlig, og holde seg unna det klassiske, tørre leksikonspråket, sier Bjerck Hagen.

Må stadig omskrive artiklene

I 2021 ble også kategorien Språk og litteratur mest lest fra UiB, med over 25 prosent av alle artiklene.

– Det er stor interesse for litteratur i kulturen, og det ser du også i avisene der det fremdeles er mye litteraturstoff. Her har ikke ikke litteraturfolket mye å klage på, sier Bjerck Hagen.

Også i litteraturforskningen blir begreper foreldet og endret

Erik Bjerck Hagen

Hvilke artikler som lages til Store Norske Leksikon, bestemmes ofte ut fra aktualitet, som når kjente forfattere dør, eller det er et jubileum. I tillegg må artiklene omskrives jevnlig for å være relevante.

– Også i litteraturforskningen blir begreper foreldet og endret, og det er stadig behov for oppdatering. Akkurat nå holder jeg på med et par artikler som ennå ikke har blitt publisert. Welhaven trenger en overhaling, og naturalismen er et innholdsrikt og vanskelig begrep jeg har hatt noen utfordringer med, men det lysner nå, sier Bjerck Hagen.

Powered by Labrador CMS