I VINDEN

Vetle i foajeen på museet

– Vi ble omtrent sprunget ned de første månedene

Kunnskapsvert Vetle Nordgård Mikkelsen ved Universitetsmuseet i Bergen forteller sine favoritter på museet.

Publisert Sist oppdatert

I VINDEN DENNE UKEN

Navn: Vetle Nordgård Mikkelsen

Aktuell med: Kunnskapsvert på museet som gjennåpnet for 1 år siden

Studerer: Nordisk språk og litteratur

Hvordan har du det om dagen?

Det går greit, som alle andre begynner jeg jo å bli litt lei korona, men vi gjør det vi må for å komme oss gjennom det. Prøver å leve normalt, men er jo forsiktig. Jeg er glad for at vi har mulighet til å være sosial i små grupper, det er viktig.

Hvordan er det å jobbe som kunnskapsvert?

Der er veldig gøy, jeg møter mange ulike typer folk. Jeg får sjansen til å formidle et bredt spekter av spennende kunnskap til alle som kommer innom museet, og jeg får være et bindeledd mellom UiB og bergenserne.

Hvordan har det første året etter gjenåpningen vært?

Starten var veldig hektisk, de som jobbet på museet før det stengte visste jo hvor populært det var, men jeg tror alle ble litt overrasket over hvor mye bergenserne hadde savnet museet når det var stengt. Vi ble omtrent sprunget ned de første månedene.

Mange av de som kommer har minner fra museet når de var små, og forteller historier fra deres første besøk for 40-50 år siden – det er kanskje en av de beste tingene ved å jobbe her. At jeg lærer noe nytt om og får andres perspektiver på samlingen hele tiden.

Hva er din favoritt på museet?

Det må nesten være Svarthåen i Hvalsalen. Det er en liten hai som tilhører håkjerringfamilien. På dypet er det så mørkt at en kun ser skygger mot lyset fra overflaten, og Svarthåen kamuflerer seg ved at den lyser fra magen. Dermed lager den ikke skygge/blir ikke en silhuett mot solen.

Har du en fun fact du vil trekke frem?

Den ene flodhesten har gjennomgått kjønnsskifte – flodhesten som sto på museet var såpass slitt at det ble laget en avstøpning, men…midtseksjonen var såpass sprukket at det var umulig å vite hvilket kjønn det var. Det ble da rekonstruert genitalier til en jenteflodhest, men det har i ettertid vist seg at originalen var en mann.

FEM KJAPPE:

Rektor for en dag? Hvilken sak tar du først tak i?

Jeg ville sett på problemstillingen med midlertidighet, dette er noe som kommer opp i media med jevne mellomrom. Og jeg mener det er noe UiB burde ta tak i.

I tillegg ville jeg opprettet et masterprogram i Kjønnsstudier, jeg synes det er dumt at institusjonen som er hjem til Skeivt Arkiv ikke har et slikt studium. Også sett i sammenheng med hvordan verden utvikler seg for tiden, kvinners og skeives rettigheter skrus tilbake i tid – spesielt ute i verden. Se på det som skjer i Polen for eksempel.

Hva gjør du helst når du ikke er på UiB?

Da er jeg med kjæresten, eller har venner over på middagsbesøk, jeg er veldig glad i å lage mat. Eller så er jeg ute på tur eller med nesen i god bok, gjerne i fantasysjangeren.

Kan du anbefale én bok flere UiB-folk bør lese?

I disse pandemitider vil jeg anbefale Wheel of Time-serien til Robert Jordan. Er det noe vi trenger nå så er det en eller annen fantastisk verden å forsvinne inn i.

Du får en tidsmaskin! Til hvilken tid drar du til og hvorfor?

Jeg ville reist til 400-tallet i Norge, mest for å kartlegge språket. Det vi vet om det urnordiske språket baserer seg på et begrenset kildemateriale, det hadde vært gøy å fått førstehåndskjennskap.

Hvilket sted i Bergen viser du først til en som er ny i byen?

Jeg ville tatt de på en skikkelig runde, startet midt i smørøyet på Bryggen, Festingen, Mariakirken, og Øvregaten – som jo har en ganske spicy historie. Da får du det beste fra middelalderbyen Bergen.

Hver uke intervjuer På Høyden en aktuell ansatt eller student i spalten “I vinden”. Tips oss om UiB-folk som er i vinden på interndesk@uib.no.

Powered by Labrador CMS