NYHET

Data Security Encryption.

Svindelforsøk på UiB-epost

UiB ble nylig utsatt for et såkalt phishing-angrep, der en medarbeider ble bedt om å kjøpe iTunes-gavekort fra en kollega.

Publisert Sist oppdatert
Tore Burheim, IT-direktør

– Det som gjør dette angrepet spesielt skummelt er at det er veldig målrettet. Avsender av e-posten fremstår som leder, kollega eller nær bekjent av mottaker. Dette kan tyde på at det er det lagt ned en del arbeid i å gjøre seg kjent med strukturene i organisasjonen vår, sier IT-direktør Tore Burheim.

Phishing er en form for angrep der sender av e-post ønsker at mottaker skal åpne et vedlegg eller klikke på en lenke. Via lenker og vedlegg kan det installeres skadelige programvarer på datamaskinen som kan spre seg til andre maskiner i samme nettverk, eller angriperen kan be om brukernavn og passord til ulike løsninger, og videre bruke disse til å stjele personlige opplysninger.

Ber alle følge med

Burheim ber alle brukere om å være oppmerksomme på unormale e-poster.

– Dette er noe vi dessverre regelmessig utsettes for. Alle må gjøre det til en fast regel at de alltid konfererer med en kollega eller kontakter BRITA på telefon 55 58 47 00 hvis noen spør om penger eller personlige opplysninger via e-post, sosiale kanaler eller i andre sammenhenger. Så kan IT-avdelingen sammen med bruker avklare slike forespørsler. Det er også viktig å minne om at i slike sammenhenger er ingen spørsmål for «dumme» til å bli stilt, sier Burheim.

Powered by Labrador CMS