NYHET

Universitetsbibliotekar Pål Steiner og Arne Hjeltnes foran, bak: Kjersti Enerstvedt, Pål Bakka, Alexandros Tsakos, alle førstebibliotekarer ved Universitets biblioteket.

2300 lærere deltok på Lærernes dag

Lærere fra hele Vestland var invitert til kunnskapsfest da UiB arrangerte Lærernes dag fredag 28. januar.

Publisert Sist oppdatert

LÆRERNES DAG

Lærernes dag er UiBs største etterutdanningsarrangement for lærere og andre ansatte i skolene, og erstatter tidligere Faglig-pedagogisk dag. På grunn av Covid-restriksjoner ble årets arrangement gjennomført digitalt. I programmet kunne lærerne kunne velge mellom over 40 ulike foredrag, debatter og samtaler i ulike parallellsesjoner. Det hele ble bundet sammen av en direktesending fra Grieghallen ledet av Arne Hjeltnes.

– Tidene forandrer seg

Prorektor Pinar Heggernes åpnet Lærernes dag med å rette en varm takk til lærerne og de øvrige ansatte i skolen for jobben de gjør med å formidle forskningsbasert kunnskap, ta de viktige samtalene og lære elevene grunnleggende kritisk tenkning, ikke minst i tider med pandemi og store endringer.

Prorektor Pinar Heggernes åpnet Lærernes dag med å rette en varm takk til lærerne og ansatte i skolen, for jobben de gjør med å formidle forskningsbasert kunnskap.

– Tidene forandrer seg, verden forandrer seg og vi forandrer oss. De to siste årene er et spesielt godt eksempel på dette. Tiden med pandemi har utfordret oss på det å være menneske. Forskningsbasert kunnskap har i de to siste årene vært det viktigste vi har hatt, sa Pinar Heggernes, og viste til behovet for godt samarbeid mellom UiB og skolene på flere fronter.

Prioriterer samarbeid med skolene

– Sammen kan vi utrette mye for både elevene og studentene våre. Her på universitetet har vi etablert et nytt lektorsenter og arbeider med desentralisert kompetanseutvikling. Dette er prioriterte oppgaver for oss og det er avgjørende med godt samarbeid med skolene og skoleeierne, sa Heggernes.

UiB har videre utviklet en bred portefølje av studiepoenggivende videreutdanningstilbud for lærere, som de kan søke om støtte til å ta via Utdanningsdirektoratet.

Moralisme, dybdelæring, humbug og falsk vitenskap

Filosofiprofessor Espen Gamlund og førsteamanuensis og folkehelseforsker Silje Mæland innledet dagen med en samtale om Rett og galt i pandemien og tema som offentlig moralisering rundt for eksempel vaksinemotstand. Litteraturprofessor Eirik Vassenden med kolleger diskuterte dybdelæring og andre utfordringer for norskfaget i skolen, og senere inviterte universitetsbibliotekar Pål Steiner til samtale om god, dårlig og falsk vitenskap og krav til kildekritikk. Direktesendingen fra Grieghallen ble avrundet med en språklig løs halvtime om nyord, språkutvikling og revisjon av ordbøkene, med språkforsker Margunn Rauset og professor emeritus Gunnstein Akselberg i samtale med Arne Hjeltnes.

Hele programmet kan du ser her

Powered by Labrador CMS