NYHET

Fiolinist Hanna Veits og professor Torleif Torgersen.

Spiller konsert for Ukraina ett år etter invasjonen

Fredag, 24. februar blir det konsert for Ukraina i Bergen Domkirke i regi av Griegakademiet. Pianist og professor i piano Torleif Torgersen og fiolinist Hanna Veits fremfører verket Melodies of the Moments av Valentin Silvestrov som er regnet som Ukrainas fremste komponist.

Publisert Sist oppdatert

Konserten, der også UiBs rektor Margareth Hagen vil holde appell, markerer ettårsdagen for Russlands brutale overfall på Ukraina. En krig som har ført til ufattelige lidelser for befolkningen i landet.

En følelse av mening

Hanna Veits er utdannet ved Griegakademiet og jobber nå som frilansmusiker og musikklærer i Bergen og på Haugalandet. Helt siden krigsutbruddet har hun fulgt med på situasjonen i hjemlandet døgnet rundt.

Veits er fiolinist, opprinnelig fra Luhansk i øst Ukraina, og kom til Norge for fem år siden.

Hvordan har dette året vært?

– Det har vært og er forferdelig, frustrerende og håpløst. Min mormor bor fremdeles i Luhansk som har vært okkupert i ni år. Jeg har mange venner og kjente i Ukraina, og ser mange forferdelige nyheter hver dag, gjerne ting som ikke når de store mediene, men øyenvitneskildringer innenfra.

Det gir en følelse av mening å samle inn penger til Ukraina og spille ukrainsk musikk.

Hanna Veits

Veits sier at for henne som er på avstand fra krigen er det en trøst å føle at man gjør noe.

– Det gir en følelse av mening å samle inn penger til Ukraina og spille ukrainsk musikk. Dette er musikk som ikke er veldig ofte spilt som ett stykke, og jeg gleder meg til å spille en hel konsert med ukrainsk musikk.

Komponisten evakuert fra Kyiv

Komponisten bak Melodies of the moments, Valentin Silvestrov, er nå 85 år gammel. Han ble evakuert ut av Kyiv i mars 2022 og bor nå i Berlin.

Torleif Torgersen forteller at Silvestrov var kjent som en komponist for avansert moderne musikk, en Avantgarde-komponist, men senere forkastet han modernismen og begynte å spille veldig enkel tonal musikk.

– Mange lurte på hva som hadde skjedd, men det morsomme er at Silvestrov selv sa at han er Avantgarde, det er bare Avantgarden som har forandret seg. Komposisjonene hans skal ofte spilles veldig svakt, der det sterkeste punktet er mezzoforte. Melodies of the Moments er både intim og unnvikende. Silvestrov beskriver den som "melodier på grensen mellom å oppstå og forsvinne". Hovedvekten er på noe veldig svakt og innadvendt, nesten som en elegi over alt tapt liv, sier Torgersen.

Å gjøre noe med musikk kan være en dråpe i havet. Men det er viktig å ikke gi opp, og å se at veldig mange typer aktivisme henger sammen.

Torleif Torgersen

Han er dobbelt forbannet for krigen med tanke på den pågående klimakatastrofen.

– Det var akkurat dette verden ikke trengte nå, sier han, og legger til:

– Å gjøre noe med musikk kan være en dråpe i havet. Men det er viktig å ikke gi opp, og å se at veldig mange typer aktivisme henger sammen.

Lavmælt og vakkert

– Melodies of the Moments består av 22 små stykker. Selv om de også kan spilles separat, var det Silvestrov sin hensikt at verket ble spilt i sin helhet da stykkene tidvis glir inn i hverandre, forteller Torgersen som kaller musikken lavmælt og inderlig vakker.

Med Melodies of the Moments som varer i cirka 70 minutter, vil Torgersen og Veits skape et sted for å gå inn i ting man ikke vil tenke på ellers.

Veits framholder at det i Norge er stor bevissthet om Ukraina-krigen og giver-iver.

– Selv om nordmenn ikke har de erfaringene som oss som har levd under Sovjet-styre, og har hatt et annet forhold til Russland, er jeg veldig imponert over nordmenn fra Bergen som har kjørt til Donetskregionen med forsyninger. De setter sine egne liv i fare med å kjøre til krigsfronten.

Alle i Ukraina rammet

– Men, som i så mange andre europeiske land, blir man også i Norge fort lei av dårlige nyheter, og igjen mer opptatt av nære ting, sier Veits.

– Putin venter nettopp på at det vestlige Europa skal bli lei av krigen, men for oss som sitter så dypt i det, og er nær på krigshandlingene hver eneste dag, er det enormt viktig at vestlige medier holder trykket oppe. Krigen må være en nyhet. Hva er viktigere enn krig i Europa? Sier hun, og uttrykker at det er dypt frustrerende å være vitne til at våpenstøtte går for seint. I følge Veits finnes det absolutt ingen i Ukraina som ikke har noen i familien som har dødd eller har blitt skadet.

Penger som samles inn under konserten går direkte til Den Ukrainske Forening i Bergen og Hordaland, og vil brukes til å kjøpe inn medisinsk utstyr og medisiner. Man kan støtte innsamlingen selv om man ikke kan komme på konsert.

Vippsnummeret er 90720.

Powered by Labrador CMS