NYHET

Svein Nordbotten får St. Olavs Orden festet på jakkeslaget av sin kone. Utmerkelsen ble overrakt av fylkesmann Lars Sponheim.

Kongelig heder til UiBere

Professor emeritus Svein Nordbotten er utnevnt til ridder 1. klasse av St. Olavs Orden. Professor Rolf Reed har fått kongens fortjenestmedalje.

Publisert Sist oppdatert

FAKTA

St. Olavs Orden ble innstiftet av kong Oscar I i 1847. Og det er Hans Majestet Kongen som er ordenens Stormester. Ordenen er oppkalt etter Olav den hellige og tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten».

Kongens fortjenestmedalje ble stiftet av Kong Haakon VII 1. februar 1908. Den deles ut som belønning for innsats av særlig samfunnsgavnlig natur på områder som kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt og humanitært arbeid.

Les mer om kongelige ordener og medaljer.

– Jeg har aldri tenkt på at dette var noe som skulle tilfalle meg, men jeg må innrømme at jeg synes det er veldig fint, sier den nyutnevnte ridderen.

Nordbotten har flere ganger blitt utnevnt til embedsmann, hele fire ganger, ifølge hans selv. Han er veldig stolt over at Kongen nå har utnevnt han til ridder.

– Jeg ble veldig overrasket, og glad når jeg fikk vite dette, legger han til.

Rektor Olsen gratulerer

Fredag var det markering i Tårnsalen på Universitetsmuseet, hvor rektor Dag Rune Olsen hilste og gratulerte den nyutnevnte ridderen på vegne av universitetet.

– Dette er en stor og viktig dag og vi på UiB er veldig stolte over at Svein nå får en slik annerkjennelse for sitt arbeid, innenfor informasjonsvitenskapen, sier UiB-rektor Dag Rune Olsen.

Rektor Olsen fortsetter med å trekke frem betydningen av ridder Nordbottens arbeid for samfunnet og akademia.

– Ditt arbeid har ikke bare hatt stor betydning for samfunnet generelt, men du har også vært en pioner for å opprette registre, noe som har hatt stor betydning for akademia og forskning i hele verden. Det å organisere og tilgjengeliggjøre data har vært et særs viktig bidrag, fortsetter rektor Olsen.

Alle kjenner hans arbeid

Skribenten har hørt et rykte om at alle i hele Norge har et mer personlig forhold til ridder Nordbotten enn de aner – noe Nordbotten kan bekrefte.

– Det stemmer at jeg var med på å utvikle systemet for personnummer, ja. Før i tiden var det 4-5-6 systemer som ikke snakket med hverandre og det var vanskelig å holde oversikt, så det måtte vi jo gjøre noe med, sier en munter Nordbotten.

Det skal ikke levnes noen tvil om at professor emeritus Svein Nordbotten ridder 1. klasse av St. Olavs Orden har hatt en innholdsrik karriere. I anledning hans 80 års dag skrev to kolleger en lengere artikkel som er publisert hos SSB: Datamaskiner i statistikkens tjeneste.

Medisinprofessor hedret med kongens fortjenestmedalje

Ordfører Marte Mjøs Persen gir Rolf Reed en koronavennlig albuehilsen etter tildelingen av fortjenestemedaljen.

Det har også vært mer kongelig heder ved UiB denne uken, superlativene haglet da professor Rolf Reed ved Det medisinske fakultet torsdag fikk utdelt Kongens fortjenestmedalje. Medaljen ble overrakt av ordfører Marte Mjøs Persen.

– Jeg er glad og beæret, sier hovedpersonen selv, Rolf Reed. 67-åringen er velkjent for de fleste ved det medisinske fakultet, han er både kraftfull og sindig på samme tid – og har en merittliste få kan matche.

Les mer her.

Powered by Labrador CMS