I VINDEN

– Akademia som sektor har mange usagte, ugjennomsiktige regler, forteller Laura Saetveit Miles.

– Det er stor konkurranse om få jobber i akademia

Tirsdag 26. til torsdag 28. september inviterer UiB Ferd karrieresenter for yngre forskere til årets Karrieredager. Professor Laura Saetveit Miles står på årets program og mener at Karrieredagene er et viktig tilbud for å forberede ferske forskere på en karriere i akademia.

Publisert Sist oppdatert

I VINDEN

Navn: Laura Saetveit Miles, professor i engelsk litteratur ved Institutt for fremmedspråk

Aktuell med: Snakker under Karrieredagene for yngre forskere om hvordan en best kan forholde seg til tidsfrister og om hvordan en best håndterer et jobbintervju i akademia.

Karrieredagene 2023 arrangeres av UiB Ferd karrieresenter for yngre forskere 26.–28. september.

I løpet av disse tre dagene skal deltakerne utforske ulike aspekter av en karriere i akademia og karriereutvikling gjennom foredrag, debatter og kurs.

Målgruppen for karrieredagene er doktorgradskandidater, postdoktorer, forskere og ferske førsteamanuenser tilknyttet UiB.

Se programmet for Karrieredagene 2023 her.

Hva skal du bidra med under Karrieredagene for yngre forskere?

Jeg skal holde et seminar om hvordan man kan balansere korte frister som dukker opp hver dag, med langsiktige mål. De er begge ekstremt viktige i en akademisk karriere. I tillegg skal jeg være med i et panel om hvordan man kan meste et jobbintervju.

Hvorfor er det viktig å forberede yngre forskere på en karriere i akademia?

Det er viktig fordi akademia som sektor har mange usagte, ugjennomsiktige regler. Det betyr at du kan være en god underviser og en god forsker og fortsatt gå glipp av viktige muligheter fordi du ikke vet om hvilke hemmelige forventninger som kreves i den akademiske yrkeskulturen. Det er synd, men sånn er det. Derfor ønsker vi å hjelpe de som kan se for seg et yrkesliv i akademia.

Hvordan skiller en forskerkarriere seg mest fra andre karrierer, tenker du?

Det er stor konkurranse om få jobber i akademia, i tillegg til mange usagte forventninger. Dette gjelder ikke bare i Norge, men kanskje i enda større grad rundt om i verden. Gode, faste jobber som forsker forsvinner i mange fagfelt, når politikerne velger å prioritere andre ting. Da mister vi flinke folk, og vi mister viktig kunnskap. Derfor må vi lære våre egne yngre forskere å bli så konkurransedyktige som mulig.

Laura Saetveit Miles er professor i engelsk litteratur ved Institutt for fremmedspråk.

Hva tenker du er viktig å gjøre for å skape seg sunne arbeidsrutiner i vår sektor?

Først og fremst, er det viktig å snakke om arbeidsrutiner og -vaner i det hele tatt! Forskere i mange fagfelt jobber ganske isolert, og får ingen ekte trening i hvordan jobbe best mulig, i motsetning til andre sektorer hvor de trener folk opp skikkelig i slike ting. Jeg synes at å heve sunne arbeidsrutiner til et anerkjent tema er kjempeviktig i seg selv.

Har du et godt råd til de som står i startgropen for en videre karriere i akademia?

Jeg ville anbefale de ferskeste forskere å skaffe seg en god mentor eller to – folk som du føler er på din side, som kan gi deg gode råd, og heie på deg på veien videre.

Fem kjappe

Rektor for en dag – hvilken sak tar du først tak i?

Jeg ville fokusert på å få politikere i Oslo til å forstå at de må finansiere høyere utdanning på en bedre måte, ellers mister Norge det vi har av standarder på internasjonalt nivå og vårt internasjonale rykte. Mye står på spill hvis sektoren fortsetter å bli underfinansiert.

Hva gjør du helst når du ikke er på UiB?

Jeg liker å løpe i terrenget, å brodere korssting og hardangersøm (jeg er i gang med å lage min egen Hardangerbunad), og er aktivist i Motvind.

Kan du anbefale en bok flere UiB-folk bør lese?

Akkurat nå er jeg veldig begeistret for Cat Jarman sin sakprosa bok, River Kings, en kjempeengasjerende bok om vikingene som bringer arkeologisk forskning til et bredt publikum. Også er den oversatt til norsk!

Du får en tidsmaskin! Hvilken tid drar du til og hvorfor?

Tilbake til sen middelalder i England, tiden som jeg forsker på, slik at jeg kunne skrive mer nøyaktig om det!

Hvilket sted i Bergen viser du først til en som er ny i byen?

Toppen av Ulriken – byens fineste fjell og beste utsikt (og rett bak mitt hus).

Powered by Labrador CMS