YTRING

Terje-André Kvinlaug

Stemmer teller, men konspirasjonsteorier avgjør?

Som student ved UiB siden 2015 har jeg levd i troen på at våre professorer er de fremste blant de fremste.

! Dette er en ytring. Innholdet i teksten er forfatterens egen mening.

Som student ved UiB siden 2015 har jeg levd i troen på at våre professorer er de fremste blant de fremste. Som bachelorstudent på Sampol, og nå masterstudent på Admorg har jeg blitt utfordret og alltid påkrevet å være redelig. Derfor er det en tragedie at høyt utdannede folk sprer om seg med konspiratorisk vås og udokumenterte påstander.

Dekanvalget har forsterket og synliggjort betente konflikter og et genrerasjonsopprør på institutt for sammenliknende politikk. Dette kan best illustreres med den glitrende kronikken til Ida Elise Seppola Asplund som tar et oppgjør med likestillingskrisen. Et ønske om forandring som bunner fra selve grasroten i universitetsdemokratiet må tas på alvor. Studenter engasjerer seg nå i dekanvalget, fordi det angår deres studiehverdag.

Det fremstår nærmest parodisk at dekankandidat Strømsnes sitt valgløfte for å bedre likestillingssituasjonen er å inngå dialog med instituttet hun selv kommer fra. Når dialogen, eller snarere valgdebatten er preget av konspirasjonsteorier og steile fronter sliter jeg å se at tett dialog kan løse situasjonen. At likestillingssituasjonen skulle være resultatet av at damene dro, kommer tilsynelatende bardust på Team Strømsnes. Det minste Strømsnes og Co burde gjøre er å lytte til generasjonsopprøret og ta unge studenter på alvor.

Jeg har stor respekt for Strømsnes, det var med henne som foreleser at jeg fikk øynene opp for Rokkans sitat, stemmer teller men ressurser avgjør. Dessverre synes valgkampen og fløyen kritiske til det sittende dekanatet å være mer opptatt av å spre konspiratorisk vås. Dette var ikke det jeg ble lært til å gjøre som Sampol-student. Akademisk redelighet og demokratisk åpenhet er noen av grunnverdiene jeg sitter igjen med etter min studietid på SV-fakultetet.

Tragedien forsterker nemlig seg selv når de høyt utdannede, og de jeg har ansett som de fremste blant de fremste nå tyr til konspirasjoner for å få sin ønskede kandidat til å vinne valg skuffer meg, og det forkludrer de akademiske verdiene jeg holder kjært. Jeg håper, og tror, stemmer teller og ressurser avgjør. Ikke konspirasjonsteorier.

Powered by Labrador CMS