YTRING

Blomster ved UiB-student Tore Eikelands minneplakett.

–Den viktigste samfunnsberedskapen er kunnskap

Rektor Margereth Hagen skriver om 22. juli.

Publisert Sist oppdatert

! Dette er en ytring. Innholdet i teksten er forfatterens egen mening.

I dag minnes vi alle de som så brutalt ble drept på denne dagen for ti år siden. Og vi føler med de som ble rammet og preget for livet den dagen. Ved UiB har vi lagt ned krans ved Tore Eikelands minneplakett. Tore Eikeland studerte ved Institutt for sammenlignende politikk.

UiB-rektor Margareth Hagen

Utøya 22. juli var et politisk angrep, et angrep på AUF, og et angrep på demokratiet. Det var et usselt angrep på unge mennesker som stod opp for demokratiske verdier, verdier som også er viktige for oss som universitet.

Den viktigste samfunnsberedskapen er kunnskap.

Denne beredskapen er universitetets oppdrag og rolle: å forske, gjennom utdanningene våre, bredt, bidra med allmenne redskaper til kritisk og selvstendig tenkning, som gir sammenheng og mening, og å legge til rette for diskusjoner i åpent lende. Den brede kunnskapen og utdannelsen er et sterkt forsvarsverk mot frykt, hatkriminalitet, terror og rasisme.

Den viktigste samfunnsberedskapen er kunnskap.

Margareth Hagen

Kunnskap om historie og politikk er viktig. Vi skal forvalte kunnskapen om det som skjedde den 22. juli, konsekvensene av angrepet, og også kunnskap som kan bidra til å avverge slike terrorangrep.

Det har hendt, derfor kan det hende igjen.

For å minnes de som ble frarøvet livet sitt for ti år siden, i dyp respekt og medfølelse med alle som ble rammet, la vi i dag ned blomster ved minneplaketten over Tore Eikeland på Studentsenteret. Vi minnes med dyp respekt han og de andre ungdommene som ble frarøvet livet fordi de hadde et politisk og idealistisk engasjement.

Vi skal aldri glemme.

Powered by Labrador CMS