UiBchat

En av de største fordelene med UiBchat er at informasjonen du legger inn ikke lagres eksternt.

Lanserer trygg KI- tjeneste for studenter

Med nye UiBchat blir det nå mulig for studenter å bruke en trygg KI-tjeneste i undervisningen.

Publisert Sist oppdatert

Prorektor Pinar Heggernes ser frem til å kunne tilby studentene UiBchat dette semesteret, som kan erstatte bruk av gratisversjonen av ChatGPT.

– Undervisere som ønsker å bruke digitale verktøy basert på KI-teknologi i undervisningen kan nå være sikre på at informasjonen studentene deler ikke kommer på avveie, sier Heggernes.

UiBchat

  • UiB lanseres sin egen KI-tjeneste for studentene som heter UiBChat
  • Den største fordelen er at informasjonen ikke lagres noe sted, i motsetning til gratisversjonen av ChatGPT
  • Studentene bruker sin UiB-konto for å logge seg på
  • Her finner du lenke til UiBchat 
Undervisere som ønsker å integrere innovativ KI-teknologi i undervisningen kan nå være sikre på at informasjonen studentene deler ikke kommer på avveie, sier prorektor Pinar Heggernes.

Den største fordelen med UiBchat er at informasjonen du legger inn ikke lagres noe sted, bortsett fra midlertidig i nettleseren på maskinen. Denne har kun studentene selv tilgang til.

I den kommersielle versjonen av ChatGPT kan derimot informasjonen du legger inn lagres eksternt, og brukes til å trene opp språkmodellen videre. I tillegg blir det vanskelig å ivareta sensitive data og for eksempel personvern. 

Siden UiB ikke har databehandleravtale for denne tjenesten, kan ChatGPT ikke brukes som et verktøy i undervisningen.

Utfordringer med KI-tjenester

Ved UiB foregår det bredt arbeid for å se på muligheter til forbedret undervisning og læring ved hjelp av ny teknologi.

UPED-miljøet er i ferd med å utvikle en modul for undervisere, og på Studiekvalitetsseminaret i desember delte mange undervisere sine erfaringer med ChatGPT.

– Det er store forskjeller mellom fagmiljøene når det gjelder hvor mye og når man ønsker å tillate og oppmuntre til bruken av chat-verktøy basert på KI, men nå har de som ønsker det en trygg mulighet. Samtidig vil utfordringer rundt redelighet, fusk og selvstendig arbeid vil være de samme uansett hvilket KI-basert chatverktøy man bruker ved UiB, sier Heggernes.

Hun bemerker at bruken av UiBchat derfor vil ha for det meste de samme utfordringene som ChatGPT.

Vi kan aldri stole blindt på svar som kommer fra slike verktøy

Prorektor Pinar Heggernes

– Vi kan aldri stole blindt på svar som kommer fra slike verktøy, siden de baserer seg på sannsynligheter, og ikke har mulighet til å dømme korrekthet av informasjonen.

Pilot frem til sommeren

IT-direktør Tore Burheim ser frem til å kunne tilby studentene et verktøy som er tryggere for både studenter og UiB.

IT-direktør Tore Burheim ser frem til å kunne tilby studentene et verktøy som er tryggere for både studenter og UiB.

– Det er stor interesse for ChatGPT. UiB må tilgjengeliggjøre relevante og etterspurte tjenester for studenter og ansatte. Her har vi en tjeneste der lov og avtaleverk for personvern er ivaretatt, og dermed en tjeneste som kan brukes i UiBs virksomhet. Gjennom avtalen vår med leverandøren er vi sikret at informasjon ikke kommer på avveie, sier IT-direktør Tore Burheim.

UiBChat er foreløpig en pilot frem til sommeren, og skal deretter evalueres.

– Utviklingen på dette området er så stor at det kan være annen funksjonalitet og andre tjenester det er behov for når vi kommer til høsten, sier Burheim.

Utviklingen på dette området er så stor at det kan være annen funksjonalitet og andre tjenester det er behov for

IT-direktør Tore Burheim

Noen av funksjonalitetene i UiBchat vil være at lagrede chatter kan organiseres i mapper og eksporteres, ha flere aktive chatter samtidig, og kunne angi presisjonsnivå på svarene fra chatboten fra presise til mer kreative svar. Det er også mulig å lagre og organisere «spørringer» (prompts) som en bruker ofte og organisere dem som maler.

For å begynne å bruke UiBchat-tjenesten, kan studentene logge seg på med UiB-kontoen sin. Her finner du lenke til UiBChat. 

Powered by Labrador CMS