NYHET

Det nye Alrek-bygget i Årstadveien.

Se markeringen av Alrek helseklynge

Tirsdag er det offisiell markering for Alrek helseklynge, og åpningsseremoni for nybygget i Årstadveien.

Publisert Sist oppdatert

Alrek helseklynge ble formelt opprettet i 2016, men det er først det siste året at aktiviteten i klyngen har skutt fart. Nye samarbeidsprosjekter og ikke minst samlokalisering og innflytting for flere av klyngepartnerne i helt nye lokaler i Årstadveien er bakgrunn for offisiell markering nå.

Dagens markering gjennomføres som en tv-sending der det blant annet blir hilsener og taler fra klyngepartnere, helse- og omsorgsminister Bent Høie og forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim. Det blir også kulturelle innslag, og det blir spennende panelsamtaler om temaer som er relevant for Alrek.

En av samtalene har tar for seg hva som skjer når pasientene ikke blir lyttet til? Og hva skal til for at de blir det? I den samtalen møter du leder i brukerutvalget i klyngen Marianne Clementine Håheim, journalist Ingeborg Senneset og Olin Blaalid Oldeide, forsker ved institutt for helse, miljø og likeverd, UiB.

Her kan du se tv-sendingen som starter klokken 11.

Etter at den offisielle markeringen er over, gjennomføres årets Falch-forelesning, klokken 13. Klokken 14 blir det Utdeling av Kunnskapskommunen Helse Omsorg Vest sin forsknings- og innovasjonspris.

Alt kan sees ved å følge lenken til tv-sendingen.

Fornøyde brukere av nybygget

Fra UiB er det ansatte og studenter fra både Det medisinske fakultet og Det psykologiske fakultet som har flyttet inn. Medisinstudent Gard Aasmund Skulstad Johanson er fornøyd med å samlokalisere flere institusjoner.

- I klyngen kan man samarbeide på tvers at mange av de ulike helseutdanningene ved UiB, Bergen kommune og Høgskolen på Vestlandet. Som student gir det meg mulighet til å møte studenter jeg ikke møter i hverdagen, og finne noen felles interesser vi kan jobbe sammen med, sier han.

Også professor ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin, Edvin Schei, synes det er flott å være tet på fagfolk fra andre fagområder og institusjoner.

- For meg er det relevant å snakke med blant annet psykologene, med helsefagene på høgskolen og med helsefolkene i Bergen kommune. De har andre måter å jobbe på, en litt annen teori og andre kontakter. Men vi har akkurat de samme kjernespørsmålene: Hvordan skal vi hjelpe folk godt? Og hvordan skal vi utdanne unger mennesker til å bli gode hjelpere?

Kastet seg rundt med koronastudie

Alrek helseklynge ble opprettet i 2016, men det er den senere tid at aktiviteten har tatt seg opp. Målet er at det skal bli kortere vei for ulike klyngepartnere å igangsette forsknings- og innovasjonsprosjekter i samarbeid. Da koronapandemien traff verden i vinter, ble det blant annet ekspressetablert et forskningsprosjekt.

- Da Covid-19 kom til Bergen satt vi i gang studien Bergen i endring og koronapanelet, som er et samarbeid mellom Folkehelseinstituttet, Universitetet i Bergen og Bergen kommune. Så jeg kan trygt si at jeg har fått helt nye forskningssamarbeid som følge av klyngen, nye kollegaer og helt nye forskningsfelt, sier førsteamanuensis Silje Mæland.

Powered by Labrador CMS