NYHET

Universitetsmuseet i Bergen er nominert til årets museum i Europa.

Universitetsmuseet er nominert til årets museum i Europa

Museet som i fjor ble kåret til årets museum i Norge, kan til helgen få enda en stor utmerkelse.

Publisert Sist oppdatert

UNIVERSITETSMUSEET I BERGEN

  • Museet består av fire avdelinger: forskning kulturhistorie, forskning og samlingsforvaltning naturhistorie, forskningskommunikasjon og samlingsforvaltning.
  • Museet dekker disiplinene zoologi, botanikk, paleobiologi, geologi, antropologi, arkeologi, kunst- og kulturhistorie.
  • Museet har ca. 190 årsverk, fordelt på vitenskapelige, midlertidig rekrutteringsstillinger, tekniske- og administrative stillinger.
  • Museet disponerer samlet sett ca. 38 000 m2 til utstillinger, magasiner, laboratorier og kontorer.

Ledelsen ved Universitetsmuseet i Bergen er denne uken på plass i Tartu i Estland der den årlige konferansen for Europeiske universiteter og European Museum of The Year Award finner sted. Lørdag kveld får de vite om det er Universitetsmuseet i Bergen eller et av de andre nominerte som stikker av med seieren.

– Det er en stor ære for Universitetsmuseet å være nominert til en så viktig pris. Dette er en anerkjennelse av arbeidet UiB og Universitetsmuseet gjorde både i rehabiliteringen av Museplassen 3 og i utviklingen av nye utstillinger. Jeg vil gratulere ansatte ved Universitetsmuseet, museets tidligere direktør, samarbeidspartnere ved og utenfor UiB – dere har alle bidratt til at vi ble nominert til Årets museum i Europa 2022, sier direktør ved Universitetsmuseet i Bergen, Kari Loe Hjelle.

Museumsdirektør Kari Loe Hjelle og avdelingsleder og hussjef ved Universitetsmuseet Natur, Eli Kristine Økland Hausken.

Synliggjør forskningsprosesser

I en tid med økt skepsis mot forskningsbasert kunnskap, er Universitetsmuseets satsing på forskningskommunikasjon en viktig strategi for Universitetet i Bergen for å synliggjøre ny kunnskap for samfunnet og tilrettelegge for kunnskapsbaserte avgjørelser.

Universitetsmuseet i Bergen er nominert til årets museum i Europa.

– Som Universitetsmuseum har vi en særlig oppgave i å formidle forskningsbasert kunnskap til samfunnet. Universitetsmuseets satsing på forskningskommunikasjon, der ikke bare kunnskap, men også kunnskapsproduksjon og forskningsprosesser står i høysetet, har gitt et universitetsmuseum av høy internasjonal standard som vi kan være stolte av, seier Loe Hjelle.

Avdelingsleder og hussjef for Universitetsmuseet Natur, Eli Kristine Økland Hausken, legger til:

– Det unike vi gjør er å vise selve forskningsprosessen slik at publikum kan ta del i hvordan et universitet skaper forskning som samfunnet kan nyttegjøre seg av og komme sterkere ut av. Å bli nominert til en pris for det arbeidet Avdeling for forskningskommunikasjon og museet gjør sammen med mange samarbeidspartnere ved og utenfor UiB er vi svært stolte for, sier Økland Hausken.

Årets museum i fjor

Universitetsmuseet i Bergen ble i 2021 kåret til «Årets museum i Norge». Da fikk de prisen på bakgrunn av den oppgraderingen som skjedde før gjenåpningen høsten 2019.

Komiteen uttalte da:

Vinneren er et museum som gjennom nytekning og nye måter å formidle historie og forskning på har gjennomført en omfattende rehabilitering av bygninger og utstillingsfasiliteter. Like viktig som å åpne rommene og etablere nye møteplasser er måten de gjennom sin innovative og dristige formidling ønsker publikum og kommende generasjoner velkommen uten å bryte båndet til tradisjonen. De som kjenner museet fra før vil fortsatt føle seg hjemme i det som både er et historisk og kulturet viktig symbol for byen og regionen det ligger i.

I den moderne tekning rundt kunnskap og viten er det viktige samspillet mellom forskning og nysgjerrighet. De tar de samfunnsomveltningene på største alvor. Slik blir vinneren en tradisjonsbærer som står støtt i fremtiden uten å miste perspektivene.

Powered by Labrador CMS