NYHET

Beate Husa (KrF) Byråd for eldre, helse og frivillighet, fungerende byrådsleder Lubna Boby Jaffery, UiB-rektor Margareth Hagen og Thomas Helland Hansen, leder av Studentparlamentet ved UiB har hatt en dialog om hvordan de kan gjøre semesterstart så trygg som mulig.

Bergen kommune åpner for hurtigtesting av studenter

Tirsdag besluttet Bergen kommune å tilby hurtigtesting av studenter i forbindelse med semesterstart. – Som utdanningsinstitusjon tar vi ansvar, og gjør alt vi kan for å holde smittetrykket nede, sier UiB-rektor Margareth Hagen.

Publisert

Både UiB-rektor og byrådet har sett med bekymring på det økende smittetrykket i Bergen. I juli ba både UiB og NHHs arrangører av fadderuken Bergen kommune om hjelp til hurtigtesting av studenter. Dette ble da avslått, med begrunnelsen av at hurtigtester kan gi falsk trygghet.

Etter dialog med UiB, besluttet Bergen kommune tirsdag at hurtigtesting av studenter kan være et hensiktsmessig tiltak - slik situasjonen er nå.

Byrådsleder: Høyt smittetrykk

– Bergen har nå et høyt smittetrykk. Når smitten i samfunnet er så høy, er hurtigtester mer følsomme, med mindre feilmargin og falske negative. Dermed er det hensiktsmessig, og kan være i hjelp i den situasjonen vi står i. Når det er sagt, er det viktig å presisere at hurtigtester ikke erstatter vanlige PCR-tester, sier fungerende byrårdsleder Lubna Boby Jaffery.

Bergen kommune vil derfor tilby utstyr for hurtigtesting som UiB og de andre utdanningsinstitusjonene i byen kan ta i bruk.

– Hurtigtesting er ikke en erstatning for ordinært smittevern. Er du syk, må du være hjemme. Tror du at du kan være smittet, må du ta en ordinær koronatest. Og rådet om å begrense antallet nærkontakter gjelder fortsatt, sier byråd Beate Husa.

Følger anbefaling om fadderuke

UiB-ledelsen har gjennom hele pandemien hatt en tett dialog med helsemyndighetene nasjonalt og i Bergen kommune.

Rektor Margareth Hagen er fortsatt optimistisk med tanke på fadderuken som står for døren. Til tross for høyere smittetall, har Bergen kommune oppfordret UiB til å ha fadderuke for de nye studentene. Begrunnelsen er at det gir UiB bedre kontroll med smittevernet, enn hvis studentene skal delta i uorganiserte aktiviteter.

– Jeg tror og håper at studentene vil få en fin og trygg fadderuke. Men smittetrykket gjør at vi må tenke annerledes rundt en del arrangement, og holde mange av arrangementene på campus.

Studentene ønsker bruk av hurtigtester velkommen

Thomas Helland Hansen, leder av Studentparlamentet ved UiB, er glad for at kommunen vil tilby hurtigtesting av studenter.

Sammen med Velferdstinget i Bergen er dette noe han har arbeidet for.

– Studentparlamentet har ønsket bruk av hurtigtesting, og er glade for at beslutningen nå er tatt, sier han.

Powered by Labrador CMS