TILDELING

Justas Zalieckas fikk tildelt TMS Starting Grant under stiftelsens årsmarkering i Universitetsaulaen 2. desember. Styreleder Stener Kvinnsland i TMS og UiB-rektor Margareth Hagen til venstre.

Justas Zalieckas tildelt TMS Starting Grant

I løpet av de siste to ukene har postdoktor Justas Zalieckas fått tilslag på to prestisjefylte stipend for sin forskning på diamantbelegg.

Publisert Sist oppdatert

TROND MOHN STIFTELSE

Trond Mohn stiftelse (TMS) har tildelt mer enn en milliard kroner til forskningsinstitusjoner i Norge, basert på donasjoner fra Trond Mohn, Marit Mohn og Frederik Mohn. Stiftelsen har bidratt til å rekruttere 48 fremragende forskere fra hele verden til Universitetet i Bergen gjennom Starting Grant-programmet.

Tildelingen til Zalieckas er på inntil 8,8 millioner kroner fra TMS, og tilsvarende fra UiB.

Starting Grant-programmet skal være et godt strategisk rekrutteringsverktøy for UiB, som nominerer gode internasjonale kandidater til Bergen eller Bergensbaserte kandidater man ønsker å beholde i Bergen.

Våren 2019 startet UiB og Trond Mohn stiftelse opp TMS-UiB Career Program for forskerne som har TMS Starting Grant.

Les mer om Trond Mohn stiftelse-stipender her

Forrige uke ble Justas Zalieckas, postdoktor ved Institutt for fysikk og teknologi, tildelt ERC Starting Grant for utvikling av et jevnt diamantbelegg på tredimensjonale objekter ved bruk av nanoteknologi. Denne uken har Zalieckas sikret seg Trond Mohn stiftelses (TMS) Starting Grant. Denne gangen er fokuset på diamantbelegg for medisinske implantater.

- Jeg vil gratulere Justas Zalieckas med årets TMS Starting Grant, for et virkelig spennende prosjekt som vil kunne få stor betydning for mange, sier UiB-rektor Margareth Hagen.

Kan redusere medisinske komplikasjoner

Både mennesker og diamanter er karbonbasert, og består i så måte av de samme byggeklossene. Det gjør at diamantbelegg, takket være beleggets unike kvaliteter og høye biokompatibilitet, er svært ønskelig å bruke på medisinske implantater.

- Ved å legge et diamantbelegg på medisinske implantater, som f.eks. hofteprotese i titan, kan vi øke sjansen for en vellykket integrering og redusere sannsynligheten for komplikasjoner og avvisning av protesen, sier Zalieckas.

Et jevnt diamantbelegg kan også redusere sjansen for betennelse som er en av de mest vanlige komplikasjonene ved hofteoperasjon.

- Takket være de unike egenskapene som diamantbelegg innehar, som f.eks. slitestyrke, biokompatibilitet og antibakterielle egenskaper, kan vi redusere noen av de vanligste komplikasjonene som oppstår ved hoftekirurgi. En suksessfull integrasjon er også viktig for å spare pasienten for ytterligere omfattende og smertefull operasjon, sier Zalieckas videre.

Zalieckas viser frem en del av en hofteprostese som med et jevnt diamantbelegg kan gjøre livet lettere for pasientene.

Hvis Zalieckas lykkes med å skape et jevnt diamantbelegg for tredimensjonale objekter så kan det brukes til alle slags medisinske- og tannimplantater og ikke bare hofteproteser.

Daglig leder i Trond Mohn stiftelse, Sveinung Hole, berømmer prosjektet.

- Zalieckas prosjekt er originalt og har stort potensial for å gi banebrytende ny kunnskap, som også kan få viktig anvendelse i samfunnet, bl.a. innenfor biomedisin. Både de internasjonale fagekspertene og stiftelsens rådgivende utvalg vurderer at forskningen vil lede frem til viktige resultater og kompetanseoppbygging ved UiB, sier Hole, og legger til:

- Justas Zalieckas har allerede vist at han er kreativ og innovativ, og hans potensial som fremtidig forskningsleder ved UiB synes å være betydelig.

Nysgjerrighetsdrevet forskning

Zalieckas er først og fremst glad for å ha mottatt to prestisjefylte stipend som tar forskningen hans videre. I tillegg håper Zalieckas at hans arbeid kan inspirere andre til å forfølge sin nysgjerrighet.

- Som barn var jeg veldig nysgjerrig og jeg likte å bygge ting. Da jeg var 10 år dro jeg til biblioteket for å låne en bok om hvordan en bygger teleskop. Etter å ha kjent på magien en papirrull og to glasselementer skaper, var jeg hektet på vitenskap. Den følelsen har jeg den dag i dag, og jeg ser frem til å dykke ned mulighetene diamantbelegg gir, sier Zalieckas.

En annet ting Zalieckas ser frem til, er å veilede og inspirere ph.d.-studenter. Hvem vet, kanskje følger de i fotsporene til lederen for nanofysikkgruppen, Bodil Holst, som var den første som fikk TMS Starting Grant, og Zalieckas som får det i år.

Feiret også TMS Starting Grant-mottagere fra 2020 og 2021

Den 2. desember avholdt Trond Mohn stiftelse sin årsmarkering i Universitetsaulaen. Der ble Zalieckas offisielt tildelt sitt Starting Grant.

- På stiftelsens årsmarkering feirer vi samarbeidet med Universitetet i Bergen (UiB) og Haukeland sykehus (HUS), våre tetteste samarbeidspartnere. I den anledning løfter vi også fram de nye samarbeidsprosjektene vi har inngått med HUS og UiB siden sist. I år har vi løftet frem forskningen og anvendelsene forskningen fra Bergen senter for etikk og prioritering ved UiB, i samarbeid med Trond-Viggo Torgersen. Senteret ledes av Ole Frithjof Norheim og fagmiljøet er nylig tilkjent status som Senter for fremragende forskning (SFF), sier Sveinung Hole.

Under markeringen ble publikum bedre kjent med Bergen senter for etikk og prioritering (BCEPS), et Senter for fremragende forskning (SFF) ved UiB. Her er senterleder Ole Frithjof Norheim i samtale med Trond-Viggo Torgersen.

I tillegg til presentasjonen av Zalieckas som årets mottaker av TMS Starting Grant, ble mottakerne fra de to foregående årene gjort stas på under markeringen.

- Spesielt for i år er at vi har to korona-år bak oss, slik at vi også benytter anledningen til å presentere TMS Starting Grant vinnerne fra 2020 og 2021 for et bredt publikum, sier Hole.

Under årsmarkeringen ble også mottakerne fra 2020 og 2021 gjort ære på, da arrangementet var avlyst de to foregående årene. I 2021 var det Carina Strell, Mali Husby Rosnes og Suzette Flantua som ble tildelt stipendet, mens Erlend Grong, Salwa Suliman og Willem van der Bilt fikk TMS Starting Grant i 2020.

UiB-rektor Margareth Hagen er også glad for å endelig igjen kunne feire det mangeårige samarbeidet med stiftelsen fysisk i Universitetsaulaen.

- Trond Mohn stiftelse sine bidrag og samarbeid med Universitetet i Bergen og Helse Bergen har bidratt til etablering av viktig infrastruktur og utstyr, og en lang rekke forskningsprosjekter, til gode for samfunnet rundt oss, sier Hagen.

Powered by Labrador CMS