NYHET

Utstillingen "It will be fine" skal stå i HF-biblioteket og Biblioteket kaffebar fram til 10. juni.

Ny utstilling kombinerer maleri, foto og AI

Torsdag 18. januar åpnet utstillingen “It will be fine” på Bibliotek for Humanoira. 

Publisert Sist oppdatert

IT WILL BE FINE

  • Ny utstilling som er utviklet i samarbeid mellom Fakultet for kunst, musikk og design og Universitetsbiblioteket.
  • Består av kunstverk som er skapt med utgangspunkt i historiske fotografier fra Billedsamlingen ved Universitetsbiblioteket.
  • Skal stå i HF-biblioteket og Biblioteket kaffebar i perioden 18. januar - 10. juni.
  • Skaperne av verkene er Duncan James Higgins, professor i maleri ved Fakultet for kunst, musikk og design og direktør ved Centre for Artistic Research ved Nottingham Trent University, og Johan Sandborg, professor i fotografi, ved Fakultet for kunst, musikk og design.

I utstillingen It will be fine har Duncan Higgins og Johan Sandborg bearbeidet en rekke fotografier som ble tatt i Jerusalem og områdene rundt på 1920-tallet.

Fotografiene, som er tatt av Atelier KK, har blitt behandlet med bruk av ulike metoder. Kunstnerne har bidratt med innspill fra hvert sitt fagfelt: Maleri og fotografi. I tillegg har de brukt generativ AI i behandlingen av bildene.

AI-hallusinasjoner

– Vi har tilnærmet oss AI som noe å leke seg med, men oppdaget plutselig alle feilene som oppstår ved bruk av AI, sier Sandborg.

AI-hallusinasjoner er et begrep som ofte brukes om disse "feilene".

Fra venstre: Maria-Carme Torras-Calvo, direktør ved Universitetsbiblioteket, Duncan Higgins, Johan Sanborg og rektor Margareth Hagen.

– AI-hallusinasjoner innebærer at AI-en setter sammen ting som ikke gir noe mening. I utstillingens kunstverk har vi utforsket dette, og det er noe som virkelig interesserer meg; AI genererer ulike narrativ som egentlig ikke er der. Vi har kombinert AI med fotografi, som man gjerne tenker representerer noe som er ekte, og med maleri, sier Sandborg.

AI åpner for nye fortolkningsrom

– Vi lever i en tid der kunstneriske uttrykk blir fullstendig generert av kunstig intelligens. Skillet mellom objektivitet og subjektivitet, sannhet, kunst og fakta har blitt mindre tydelig. "It Will be fine" kombinerer maleri, foto og kunstig intelligens i bilder som inviterer til refleksjon omkring kulturarven vår og bruken av visuell framstilling, sa rektor Margareth Hagen i sin tale under utstillingsåpningen.

Utstillingen har egne kataloger som besøkende kan ta med seg.
I utstillingsområdet står en gul messevegg med QR-koder som besøkende kan skanne for å se originalbildene som verkene baserer seg på.
Rektor gratulerte Higgins og Sandborg under utstillingsåpningen.
Noen av verkene er utstilt i Biblioteket kaffebar utenfor HF-biblioteket.

– Vi valgte å gjennomføre dette prosjektet fordi vi følte at det var noe vi måtte gjøre. Vi vil invitere til dialog omkring hvordan mening skapes i en verden der bilder konstant produseres og konsumeres, sier Higgins.

Utstillingen skal følges opp med et faglig samtaleprogram utover våren.

Powered by Labrador CMS