NYHET

Rektor Margareth Hagen sammen med Thor Kvinge og Arne Foldvik.

Rektor innviet «Sydpolen»

Fredag la Rektor Margareth Hagen ut på en aldri så liten polferd for formelt å innvie Sydpolen. Det dreier seg riktignok ikke om den Sydpolen som Amundsen i sin tid besøkte, men plassen i hagen til Geofysisk institutt, også kjent som Geofysen.

Publisert Sist oppdatert

Plassen har gjennomgått et omfattende renoveringsarbeid, og sammen med kantine og nye møtelokaler dannes det et nytt fellesareal der forskningsmiljøene i Klimaklyngen kan møtes i fine omgivelser.

Nettopp hvor viktig det er for forskning å ha gode møteplasser ble understreket av rektor, som i innvielsestalen slo fast at dette var en merkedag for byens klimaforskere.

Rektor fikk hjelp av veteranene Thor Kvinge og Arne Foldvik til å avduke navneskiltet på den nye plassen. Både Kvinge og Foldvik har lang tilknytning til miljøet ved UiB og bred erfaring fra Antarktis.

– Geofysisk institutt og Værvarslingen på Vestlandet har vært gode naboer siden byggene sto ferdig i 1928. Bjerknessenteret og NORCE Klima flyttet inn i en nyoppusset Vestfløy i 2017. Og med Nansensenteret på plass i Østfløyen, er byens klimaforskningsmiljø endelig samlet, sa Hagen.

– Vi er mange som har store forventninger til hva dere vil få til sammen i årene som kommer. Et samlet klimaforskningsmiljø vil gi et større og bedre utdanningstilbud for våre studenter. Sammen vil dere kunne få til enda bedre forskning på vær, vind og hav.

Rektor oppfordret også alle som jobber i klimaklyngen til å bruke de nye fellesarealene, og å huske på at selv om vi noen ganger konkurrerer, så er vi bedre sammen.

Sydpolen

Navnet kan kanskje virke litt rart for et sted der våren kommer tidlig og snøen sjelden ligger lenge, men instituttleder Tor Eldevik forklarer oss uinnvidde hvorfor navnet på plassen måtte bli nettopp «Sydpolen»

Det var mange som hadde møtt opp for å være med på åpningen av Sydpolen. Her er det instituttleder ved Geofysisk institutt Tor Eldevik som holder tale.

– Vi ville ha et navn som folk husker lett, og forskning i polare strøk har vært veldig viktig i fagmiljøet på Geofysisk Institutt. I tillegg ligger plassen helt sør på høyden og på sørsiden for Geofysen, så navnet kom naturlig, forteller Eldevik som åpnet med å si at dette var en stor dag for Geofysisk Institutt, og at det var fint å endelig kunne feire litt etter korona-nedstengingene.

God prosess

Den eldste delen av Geofysen stod ferdig i 1928, den gang finansiert av engasjerte bergens-borgere. Siden har det blitt flere påbygg og runder med oppussing, da både Geofysisk institutt og Værvarslingen på Vestlandet, som også holder hus her, har vokst i takt med stadig nye behov. Fløyene kom på etter krigen, og man begynte å jobbe med muligheten for en klimaklynge allerede i 2002. Nå står altså siste del av klyngeprosjektet ferdig, og Bergen har fått samlet et solid forskningsmiljø innen klima.

Eiendomsdirektør Kjartan Nesset, forteller om en god og effektiv prosess der man trinnvis har oppgradert og bygget ut rundt Geofysen for å gjøre området om til et moderne senter for klimaforskning.

– Alle tror at vi på Eiendomsavdelingen helst vil bygge nytt, men det er faktisk helt feil. Ingen ting er mer givende enn å oppgradere gamle ærverdig bygg. Å sørge for gode moderne lokaler som kan fylles med flinke folk, som er med å gjøre en forskjell, det er grunnen til at vi er her.

Powered by Labrador CMS