NYHET

Jon Fosse er æresdoktor og alumnus fra UiB.

Nobelpris til Jon Fosse

Nobelprisen i litteratur for 2023 er tildelt forfatter Jon Fosse. Fosse er æresdoktor og alumnus fra Universitetet i Bergen.

Publisert Sist oppdatert

NOBELPRIS TIL FOSSE

Kunngjort av Svenka Akademin 5. oktober 2023.

Fra begrunnelsen:

The Nobel Prize in Literature 2023 is awarded to the Norwegian author Jon Fosse, "for his innovative plays and prose which give voice to the unsayable." His immense oeuvre written in Norwegian Nynorsk and spanning a variety of genres consists of a wealth of plays, novels, poetry collections, essays, children’s books and translations. While he is today one of the most widely performed playwrights in the world, he has also become increasingly recognised for his prose.

Prisen er på 11 millioner svenske kroner.

Les mer på nobelprize.org

Universitetet i Bergen gratulerer Jon Fosse med nobelprisen.

Fosse fikk prisen for sine nyskapende skuespill og prosa som gir stemme til det unevnelige, ifølge Svenska Akademin.

Jon Fosse har hovedfag i allmenn litteraturvitenskap fra Universitetet i Bergen (UiB). Han ble oppnevnt som æresdoktor ved Universitetet i Bergen i 2015.

Jon Fosse er Norges fremste nålevende forfatter og dikter og i 40 år har han gjort seg bemerket som en svært original og produktiv forfatter. Spesielt har han skapt seg et internasjonalt navn som dramatiker, og har befestet sin posisjon som den viktigste norske dramatiker etter Ibsen.

Stor dag 

På universitetet har flagget i dag gått til topps.

– Dette er også en stor dag for Vestlandet, for vestlandskulturen og den tunge gode litteraturen, og ikke minst for det nynorske språket, sier rektor Margareth Hagen.

En begivenhet for norsk litteratur

– Dette er selvsagt en begivenhet også for norsk litteratur generelt – og for UiB og faget allmenn litteraturvitenskap for den saks skyld, og forfattermiljøet i Bergen, sier professor i allmen litteraturvitenskap, Erik Bjerck Hagen.

I og med at Fosse tok hovedfag i allmenn litteraturvitenskap ved UiB i 1987, mener Bjerck Hagen at fagmiljøet ikke kan ha vært helt uten innflytelse på hans videre vei i forfatterlivet.

– Jeg ser det også som en pris til den norske skjønnlitteraturen som har holdt et svært høyt nivå i Fosses tid, noe som nå får sin naturlige anerkjennelse. Det var forsåvidt på tide, siden det er nittifem år siden Sigrid Undset fikk prisen. Med våre i alt fire priser ligger vi ennå et stykke bak Sverige, sier han.

– Først og fremst er det imidlertid en pris til Fosse personlig. Han har til de grader funnet sin egen stil og sin egen stemme – ingen er i nærheten av å ligne på ham engang – og han har holdt fast ved sin utforskning av det litterære språkets nærhet til mystikkens språk og det religiøse språket. På det beste er han en sann troens og håpets og kjærlighetens dikter.

Powered by Labrador CMS