NYHET

Universitetsstyret ved universitetet i Bergen.

–Alvorlig kutt i UiBs grunnbevilgning

Det var et alvorspreget universitetsstyre som diskuterte konsekvensene av pensjonskuttet som er tillagt UiB og resten av sektoren i forslag til statsbudsjett for 2022.

Publisert Sist oppdatert

– Vår sektor og UiB har aldri fått et så stort rammekutt, sa både rektor Margareth Hagen og assisterende universitetsdirektør Tore Tungodden under debatten i styremøtet.

Det er i hovedsak det omtalte pensjonskuttet som gjør neste år usikkert for UiB. Pensjonskuttet vil alene utgjøre et kutt på 132 millioner slik det nå er skissert. Kuttet vil bli fordelt på alle fakulteter og sentraladministrative avdelinger.

UiB-rektor Margareth Hagen

– Det er ikke sikkert det har gått opp for departementet hvor dramatisk dette er for oss. Spesielt når vi får det så bratt som vi har fått det nå, på toppen av de andre kuttene vi har fått. Vi ble forespeilt en demping av ABE-kuttet – det har vi ikke fått, sa rektor Hagen.

Hun understreket alvoret i saken litt senere i debatten.

– De kuttene vi plutselig har fått å håndtere er dramatisk for Universitetet i Bergen, sa rektor Hagen.

I figuren kan en se hvordan pensjonskuttet vil slå ut for UiB. Der den røde linjen viser det som kompenseres fra staten og den grønne viser kostander. Hvis den grønne er lavere enn den røde må UiB ta dette over sitt eget budsjett. Noe som får store konsekvenser når vi kommer til den blå streken som er ny modelle gjeldende fra 2022.

Assisterende universitetsdirektør Tore Tungodden sier at UiB oppdaget alvoret med en gang statsbudsjettet ble lagt frem.

– Vi begynte å jobbe med denne saken med en gang. Fordi vi så at dette ikke var budsjettnøytralt. Alle institusjonene er enige, vi har regnet på samme måte og vi ser at konsekvensene dette får, sa Tungodden.

Når universitetsdirektør Robert Rastad oppsummert debatten kom det tydelig frem at det blir kamp om dette i budsjettprosessen frem mot revidert nasjonalbudsjett i mai og frem mot Statsbudsjettet for 2023.

Se universitetsstyremøtet fra torsdag 25.11.21 i opptak.

– Vi jobber med de andre i sektoren, via UHR via BOTT og direkte inn mot KD med å få en forståelse.

– Vi kan håpe på at vi får en forståelse for at vi ikke skal ta BOA-delen inn i det i revidert i mai. Det tror jeg kan være et realistisk mål for revidert i mai. Men vi jobber for å få noen andre premisser for statsbudsjettet for 2023 og fremover, sa Rastad.

Les mer om saken i sakspapirene til styremøtet eller se diskusjonen fra styremøtet i videoen til høyre (fra ca 58 minutter).

Powered by Labrador CMS