NYHET

Popviten forsøker å spå den neste pandemine med Hollywoods hjelp.

- Zombier ville vært sengeliggende

Hollywood elsker pandemifilmer. Men hvor realistiske er de? Popviten forsøker å spå den neste pandemien med Hollywoods hjelp.

Publisert Sist oppdatert

LYTT TIL POPVITEN

Vil du vite hvilke andre tøffinger som er med på listen? Hør episoden på spotify her, eller søk på Popviten i din pod-avspiller.

- Dette høres ut som en hjernebetennelse som gjør folk helt sprø. Og det kan skje, sier infeksjonsmedisiner ved UiB og medlem av koronakommisjonen, Nina Langeland professor ved Pandemisenteret på UiB.

Filmen hun snakker om er I am Legend fra 2007, hvor Will Smith forsøker å finne en kur mot Krippin-viruset som har drept 99 prosent av jordens befolkning. De som ikke dør av viruset forvandles til aggressive og lyssky zombier.

- Hjernebetennelser kan absolutt gi endret bevissthet, og også føre til psykoser. Problemet er at en slik betennelse gjør deg svært syk. Man løper ikke rundt i gatene og ser etter noen å bite. Derimot ligger man i sengen og er dramatisk syk, forklarer Langeland.

I den nyeste utgaven av podcasten UiB Popviten faktasjekker hun noen av de største pandemifilmene og vurderer hvor realistiske der er.

Biting er for langsomt

- Det kommer flere pandemier, og sannsynligvis vil de komme med litt kortere mellomrom enn til nå. Men en pandemi som spres gjennom biting er usannsynlig. Det går rett og slett alt for langsomt, sier Langeland.

Derfor avskriver hun også 28 days later fra 2002, hvor Rage-viruset endevender London på bare 28 dager. Smittede får voldsomme raserianfall, og biter andre slik at sykdommen spres.

- Det er mye rabies i den filmen der. Men at det skulle spre seg så fort, er helt urealistisk. Det går måneder fra man blir bitt til man blir syk av rabies. Smitten kan også kanskje minne om en seksuelt overførbar sykdom. Men selv om vi har sex oftere enn vi biter folk, så brukte HIV flere tiår på å spre seg til hele kloden, sier hun.

Mer smittsom ebola

Storfilmen Contagion fra 2011 er ifølge Langeland mer realistisk. Her et det snakk om det luftbårne MEV-1-viruset som stammer fra flaggermus, og som overføres til mennesker via en gris. I filmen dør 25-30 prosent av de smittede etter få dager.

- Dette høres ut som covid-19. Det minner også om influensa. Men dødeligheten er jo veldig høy. Det får meg til å tenke på ebola, sier Langeland.

Da ebola herjet i Vest-Afrika mellom 2013 og 2016 døde rundt halvparten av dem som ble innlagt på sykehus av viruset.

- Vi fikk smittede både til Norge og en rekke andre land, men så langt har ikke ebola vært tilstrekkelig smittsomt mellom mennesker til å gi en pandemi. Men det er absolutt mulig å se for seg en pandemi som både er veldig smittsom og som har høy dødelighet, forteller Langeland.

Powered by Labrador CMS