NYHET

STOLT UTEKSAMINERT STUDENT: – Det humanistiske fakultet har en helt spesiell plass i hjertet mitt. Jeg er utrolig stolt over å ha tatt mastergraden min akkurat her, sier Olga Gutierrez.
STOLT UTEKSAMINERT STUDENT: – Det humanistiske fakultet har en helt spesiell plass i hjertet mitt. Jeg er utrolig stolt over å ha tatt mastergraden min akkurat her, sier Olga Gutierrez.

Tok mastergrad i spansk mens hun vasket HF-bygget

Olga Gutierrez. ble så glad i UiB og HF da hun jobbet som renholder, at hun selv valgte å bli student. Nå har hun fullført master i spansk.  – Jeg er så utrolig stolt, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg begynte som renholder på HF-bygget i 2012, ikke lenge etter jeg kom til Norge. Norsken min var veldig dårlig, men jeg ble veldig godt tatt imot på fakultetet, sier Olga Lucia Gutierrez, som opprinnelig kommer fra Colombia.

Vi møter henne ved det humanistiske fakultet elleve år senere, bare dager etter hun har forsvart masteroppgaven sin i spansk ved det samme fakultetet.

Ble inspirert til studier

Selv om hun var ansatt i et renholdsbyrå, ble hun fort en del av miljøet på HF-fakultetet.

– Jeg kom på jobb 06.15 hver dag og ble godt kjent med de andre som kom tidlig. Jeg begynte fort å føle at dette bygget var min plass og opplevde å bli inkludert til sosiale samlinger, forteller hun.

Hun ble så godt kjent med alle de som jobbet der og følte seg fort hjemme.

– Jeg snakket spansk med både ansatte og studenter på campus, og en av dem sa jeg burde studere spansk. Jeg ble inspirert av alle de andre studentene, sier 49-åringen.

Fulltidsstudier og jobb

Hun har utdanning som bedriftsleder fra et universitet i Colombia og i Bergen tok hun fagbrev som renholder. For å kunne ta mastergrad i spansk ved UiB måtte hun først ta engelsk for innvandrere med høyere utdanning ved Bergen katedralskole, så tok hun 90 studiepoeng ved Høyskolen i Østfold. Alle studier tok hun på siden av fulltidsjobben som renholder.

Da hun hadde alle kvalifikasjonene søkte hun masterstudier ved UiB i 2021, men havnet på venteliste.

– Jeg ble overlykkelig da jeg kom inn på masteren likevel, sier hun.

– Gjør det du brenner for 

Til tider betydde master og fulltidsjobb det å skifte mellom vanlige klær og renholdsuniformen flere ganger om dagen.

 – Det har vært hektisk, men jeg er heldig som har en sjef som lot meg tilpasse arbeidsdagen de dagene jeg hadde forelesninger. Ellers studerte og leste jeg på kveldstid etter jobb.

Gutierrez valgte å skrive masteroppgave om et tema som står hjertet hennes nær: colombianere i Bergen og deres integrering og språklige holdninger. Oppgaven hennes stod til toppkarakter.

– Jeg er så glad for at jeg valgte å ta mastergrad. Når du brenner for noe, må du bare gjøre det.

– Et unikum av en dame 

Det siste året har hun jobbet som renholder ved det juridiske fakultet, men det humanistiske fakultetet er fremdeles noe helt spesielt for henne etter ti år i korridorene der. Ved inngangen til HF-bygget møter hun tidligere kollega Anne Hestnes.

Gutierrez beskrives av HF-ansatte som en smilende, omgjengelig, åpen og ærlig dame.

– Olga har vært et unikum fra hun begynte å jobbe hos oss. Alltid åpen og tok kontakt om det var noe hun lurte på. Hun ble fort inkludert og har en spesiell plass hos oss alle, sier Hestnes.

Powered by Labrador CMS