NYHET

Steinar Sundberg og prosjektleder i Eviny Kristin Flornes ser på EL-kjelen på Studentsenteret

Viktig milepæl nådd i Evinys Pilot-E prosjekt på UiB

I fjor ble UiB partner i et Eviny-ledet PILOT-E prosjekt som skal bidra til mer fleksibilitet i det norske strømnettet. Nå er første ende-til-ende test gjennomført.

Publisert

PILOT-E

  • Et finansieringstilbud til norsk næringsliv etablert av Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova.
  • Tre prosjekter får støtte gjennom PILOT-E for å utvikle løsninger som skal styrke kapasitetsutnyttelsen i kraftsystemet
  • Eviny er et av tre selskaper som får støtte til sitt prosjekt, og UiB er en av Evinys samarbeidspartnere

Les mer om prosjektet på Eviny og Enovas nettsider, og i Bergens Tidende.

Prosjektets mål er å finne løsninger som kan avlaste og gi fleksibilitet til det norske strømnettet i de mest intense timene av døgnet når belastningen er størst. I tillegg til å avlaste nettet kan løsningene gi UiB mulighet til å tjene penger på å selge strøm tilbake til nettet.

Ende-til-ende testen på UiB ble gjennomført i starten av 2024 og resultatene er relevante for flere av pilotene i prosjektet. Nå jobber Eviny med å videreutvikle verktøy for styring og fleksibilitetsprognoser.

– Det tok litt tid å sette seg inn i reservemarkedene til Statnett, men selve programmeringen gikk relativt greit fordi UiB allerede har investert i et svært avansert SD-anlegg, sier systemingeniør Jan-Tore Tonheim fra GK Norge.

Universitetet stiller flere av byggene til disposisjon, i første omgang er det Studentsenteret, SV-bygget, Hermann Foss Gate 6 og flere andre bygg som er koblet på. Her undersøkes det om el-kjelene kan reguleres opp eller ned i kortere perioder og dermed avhjelpe nettet og gi inntjening til Universitetet, men det er også mulig å koble på mer elektrisk utstyr om det er ønsket.

– Løsningen som er implementert nå gir oss mulighet til å koble opp alt teknisk utstyr, ikke bare el-kjeler. For eksempel kan vi kjøre ventilasjonsanlegget litt saktere en periode og ta gevinsten fra det ut i nettet igjen, forteller overingeniør Steinar Sundberg i Eiendomsavdelingen.

UiBs avanserte SD-system legger grunnlaget

UiB har svært avansert energistyring for alle sine bygg med GK som systemleverandør for styringssystemet. Ishavskraft er balanseansvarlig og vil være den aktøren som leverer bud inn i Statnett sine markeder på vegne av UiB, mens Eviny leverer fleksibilitettjenester og har nylig inngått en samarbeidsavtale med Ishavskraft. Sammen ser de fire aktørene på hvordan man kan aggregere store nok volum til å levere bud inn i reservemarkedene til Statnett.

Sundberg forteller at UiB har et fortrinn ved at de alt har et svært avansert SD-anlegg som kan kobles rett på Evinys systemer.

– SD-anlegget styrer mye av det tekniske i byggene våre, systemet er tipp-topp og de som jobber med det er blant de aller beste i landet. Sammenlignet med de andre partnerne i prosjektet var det veldig enkelt for oss å komme i gang, sier Sundberg.

Powered by Labrador CMS