SPESIALGLIMT

Butikkinteriør Wallendahl.

Skipskanoner og barnevogner

Nyheten om at Wallendahl legger ned jernvaren i Bergen sentrum etter 200 år bringer fram minner og kan gjøre oss nostalgiske, både på grunn av uunngåelig endring og at en epoke er over.

Publisert Sist oppdatert

SPESIALGLIMT

Hver fredag presenterer de forskjellige delene av Spesialsamlingene, nemlig Manuskript- og librarsamlingen, Billedsamlingen, Skeivt arkiv og Språksamlingene, godbiter fra samlingenes spennende og varierte materiale i form av tekst, bilder og film.

Som liten var det en opplevelse å være med på den lille landsens jernvaren for å handle stort, smått og bittelite. Salget foregikk selvsagt over disk, og det var travelt på begge sider. I det smale kundeområdet ventet flere på å bli hjulpet av den effektive og kompetente betjeningen som jevnlig forsvant inn i det som virket som et uendelig rom med hyller fra tak til gulv.

Grunnlegger Ellert Andreas Wallendahl etablerte byens første jernvare, selv om starten var litt traurig. Han ønsket ikke å følge samme yrke som sin far, glassmesteren Elling Walledahl, men la i stedet fra kai som kargadør med eget skip lastet med sild, og dro fra Bergen mot Riga. Ferden ble langt fra idyllisk, skjønt de nådde destinasjonen. Lasten ble ødelagt, dermed solgte Ellert like så greit hele båten. Med denne startkapitalen opprettet han en liten forretning i Strandgaten i 1822.

Ovner fra Ulefos Verk på lager hos Wallendahl.

Den lille forretningen gikk fra å være en “ordinær” bondehandel til en veletablert jernvare, som også solgte grønnsåpe, gitarer, fioliner og skipskanoner. I tillegg til gryter, spiker og vedovner for både skipskahytter og soverom. Sammen med sin kone Anne Ida Østrup Wallendahl jobbet de to tidlig og sent, og bygde opp en solid forretning som sønnen Rasmus senere overtok.

Gjennom årene kjøpte Wallendahl flere eiendommer nesten vegg i vegg i området på den gamle Smørsalmenningen, og utvidet med egen sjøbod. Nytenkingen og handelsånden gjorde at Wallendahl fikk byens første telefon, med ledninger mellom utsalg og lager, noe som spesielt imponerte de handlende. Bybrannen i 1916 tok dessverre med seg både sjøbod og Smørsallmenning, i tillegg til “halve” byen. Wallendahl hadde heldigvis også eiendommer på Bryggen og i Sandviken som rommet lager, og alt dagen etter brannen(!) kjøpte de en eiendom i Vaskerelven som ble det nye utsalgs- og visningsstedet, i tillegg til et utsalg på Bryggen.

Smørsallmenningen i ruiner etter bybrannen i 1916.

I 1922 var det over 150 ansatte i firmaet, og var en viktig inntektskilde for mange håndverkere som forsynte detaljhandelen. I tillegg hadde Wallendahl handelsreisende som reiste rundt med kataloger og solgte varer til en stor kundegruppe utenfor Bergen.

Det velkjente bygget i Strandgaten ble reist i 1926 med et staselig varehus på to plan. Her ble det solgt alt fra barnevogner og sportsklær til jernvarer. I en tid hvor bærekraft og gjenbruk er i fokus blir det forhåpentligvis igjen et behov for en detaljhandel hvor man kan få tak i akkurat de to skruene man er i beit for.

Wallendahl sett fra Strandkaien.
Powered by Labrador CMS