NYHET

Fra venstre: Peter Andersen, Kristina Kvareng Skorpen, Kjartan Nesset, Steinar Sundal og Marius Ask Waage håper de nye fasilitetene blir mye brukt. Her er de i gangsonen i garderobeområdet.

Nye sykkelgarderober klare i U-Pihls hus

Fredag åpnet de nye garderobene i Ulrike Pihls hus. Sammen med det eksisterende sykkelparkeringsanlegget utenfor bygget, utgjør garderobene et stort løft for syklende UiB-ansatte i området.

Publisert Sist oppdatert

NYE GARDEROBER I U-PIHLS HUS

  • Byggingen av sykkelgarderobene i U-Pihls hus har vært en del av byggets oppussingsprosjekt
  • Garderobene inneholder fire dusjer, to toaletter, tørkerom og låsbare skap
  • Alle UiB-ansatte og studenter har tilgang til garderobene. Eiendomsavdelingen vil senere vurdere nærmere hvordan adganger skal tildeles
  • Inngangen til garderobene befinner seg ved siden av sykkelparkeringsanlegget utenfor U-Pihl som har plass til 170 sykler

På den internasjonale vintersykledagen, 10. februar, feiret UiB og Syklistforeningen åpningen av de nye sykkelgarderobene inne i U. Pihls hus.

Garderobene til rundt to millioner kroner kan skilte med fire dusjer, to toaletter, ett tørkerom og låsbare skap.

Garderobeområdet ligger i underetasjen i U. Pihls hus. Trykk på pilen for å se bilder av den nye sykkelgarderoben
Inngangspartiet til garderobeområdet. Første dør til høyre leder til tørkerommet.
Tørkerommet inneholder skostativ og kleshengere for å henge vått tøy. Rommet er utstyrt med luftavfukter og varmekabler i gulvet.
Garderobens gangsone fungerer som utgangspunkt for å kunne gå videre inn i de private avlukkene med dusj og til toalettene
Garderobeområdet har fire låsbare omkledningsrom med dusj. Ett av dem er tilpasset handikappede.
Her er ett av omkledningsrommene.
Alle omkledningsrommene har svart dusjinnredning.
Utenfor garderobeområdet finner man foreløpig 23 garderobeskap. Dersom det er behov, vil flere bli installert på et senere tidspunkt. Besøkende må benytte egen hengelås for å låse skapene.

Byggingen og installasjonen av de nye fasilitetene i det over 100 år gamle bygget var vellykket, men bød på visse vanskeligheter.

– Vi møtte noen utfordringer underveis, blant annet knyttet til lav takhøyde, romsammensetning og en tykk grunnmur som vi måtte sage gjennom, men resultatet ble veldig bra, sier prosjektleder Marius Ask Waage ved Eiendomsavdelingen.

Enklere å velge sykkel

Nå som UiB-ansatte og studenter i området kan henge fra seg sykkelantrekket og ta seg en dusj, vil det trolig bli enda enklere å velge sykkelen – særlig om vinteren.

– Det er muligheter for å installere flere garderobeskap om dette skulle bli nødvendig, forsikrer Waage.

Sykkelgarderoben i U-Pihl føyer seg inn i rekken av andre garderober som UiB allerede drifter.

– Vi har sykkelgarderober i stort sett alle nyere UiB-bygg, og bygg som har blitt rehabiliterte i senere år. Nå kan ansatte og studenter ved SV-fakultet og andre nærliggende arbeidsplasser også få glede av nye og moderne garderober i nærheten av seg, sier overingeniør ved eiendomsavdelingen, Steinar Sundberg.

– Neste gang vi er her, kommer det til å være masse jakker og klær her, sier direktør ved eiendomsavdelingen, Kjartan Nesset, mens han ser seg rundt i de foreløpig tomme arealene som han synes ser svært flotte ut.

– Ja, både jakker og svettelukt, legger Sundberg spøkefullt til.

Plantegningene til det nye sykkelgarderobeområdet i U-Pihl

Viktig satsing for UiB

Bærekraftige reisevaner blant ansatte og studenter er viktig for at UiB skal nå målet om å bli klimanøytralt innen 2030. Med over 4000 ansatte og nesten 20 000 studenter, er økt bruk av sykkel til jobb og studier et viktig bidrag på veien.

UiBs sertifisering som sykkelvennlig universitet kom i september 2021 etter initiativ fra engasjerte ansatte med lidenskap for sykling.

Som en del av sertifiseringen, ble UiB vurdert på et sett av kriterier med fokus på tilrettelegging for sykkelparkering, tilgang på garderober, informasjon og insentiver til sykling for både ansatte og studenter.

Garderobene i U-Pihls hus er en av satsingene som bidrar til at sertifiseringen opprettholdes.

Oppgradering av sykkelparkeringshus og flere garderober kommer

Eiendomsavdelingen er snart ferdige med å oppgradere sykkelparkeringshuset på utsiden av U-Pihl med ladepunkter, servicestasjoner med verktøy for å reparere sykkel, og parkeringsområde for store lastesykler.

– Vi satser på at oppgraderingen av sykkelhuset er ferdig før sykkelsesongen starter i april, sier Sundberg.

Sundberg forteller at flere andre sykkelgarderober er under utbygging.

– Vi bygger ny garderobe på Juss2 og skal i gang med oppussing og utvidelse av garderoben i Thormøhlens gate 55. Når Nygårdsgaten 5 åpner senere i år, vil det også komme en skikkelig fin garderobe der med innvendig sykkelparkering, spyleplass og lading for elsykler, sier han.

Passende nok snødde det på den internasjonale vintersykledagen i år. Fra venstre: Kjartan Nesset, Steinar Sundal, Kristina Kvareng Skorpen, Kristine Skarsvåg, Marius Ask Waage og Peter Andersen står i 'mellomrommet' mellom Muséplass 1 og U.Pihls hus hvor inngangspartiet til sykkelgarderobene befinner seg.

Sykkelforeningen har laget en sykkelrute kalt UiB-milen som går innom de fleste UiB-lokasjoner. Kartruten finner du her.

Oversikt over trygge sykkelparkeringsområder ved UiB kan du finne på HMS-portalen.

Powered by Labrador CMS