MINNEORD

Sven Storelv døde 9. januar, 99 år gammel.

Til minne om Sven Storelv

Professor emeritus i fransk språk og litteratur, Sven Storelv ved Universitetet i Bergen, døde i Paris etter et kort sykeleie to uker før han ville ha fylt hundre år.

Publisert Sist oppdatert

Som det engasjerte og kunnskapsrike mennesket han var, deltok han like til det siste på Facebook og Instagram med kommentarer og innlegg om fransk litteratur, kunst og politikk.

Sven Storelv vokste opp i Bergen. Etter studier i Oslo og et mangeårig opphold i Frankrike, vendte han tilbake til fødebyen, der han fra 1964 til 1970 var høyskolelektor i fransk ved NHH, før han ble tilsatt ved UiB som universitetslektor, deretter som professor i fransk språk og litteratur fra 1984.

Professor Storelvs faglige interessefelt var preget av stor åpenhet og bredde, og han tilførte franskmiljøet ved UiB vesentlige teoretiske impulser, ikke minst ved sin forskning innen semiotikk.

Sammen med Dinda Gorlée grunnla han Norsk Forening for Semiotikk i 1985 og det semiotiske tidsskriftet Livstegn (1986-1992).

Hans viktigste forskningsfelt var forfatterskapene til de to katolske og samfunnsengasjerte forfatterne Georges Bernanos og Charles Péguy. Her står han i en bergensk forskningstradisjon som ble innledet av UiBs første professor i fransk og europeisk litteraturhistorie, Hans Aaraas (1919-1998). Sentralt i denne sammenheng er Storelvs artikkelsamling: Sven Storelv, Péguy / Bernanos, redigert av Reidar Veland (Didier/Érudition / Solum Forlag, 1993).

Som pensjonist fortsatte Sven Storelv å bidra til sitt fagfelt med artikler og konferanseinnlegg, og også som oversetter. I 1996 utkom hans oversettelse av Albert Cohens mursteinsroman Herrens utkårne. I hans nittiende år, utkom artikkelen « Soleil noir et splendeur de l’espérance : Histoire et eschatologie dans l’œuvre de Georges Bernanos », i Bernanos et les âges de la vie, redigert av André Not (Presses universitaires de Provence, 2012).

Sven Storelv hadde et levende forhold til fransk litteratur og tenkning; i hans forskning og formidling gikk faglige og eksistensielle spørsmål opp i en høyere enhet.

Tidligere studenter og kolleger i Bergen og i internasjonale franskmiljøer vil minnes hans veiledning, forelesninger og seminarinnlegg med respekt og glede over den inspirasjon og det vennskap han ga mange av oss.

Etter en religiøs seremoni i L’Eglise St. François de Sales i Paris den 17. januar, vil Sven Storelv bli stedt til hvile på familiens gravsted i Grenoble.

Margery Vibe Skagen og Helge Vidar Holm

Powered by Labrador CMS